Türk bankacılık sektöründe sorunlu alacakların yönetimi üzerine nitel bir araştırma
A qualitative study on the management of non-performing exposures in the turkish banking sector
- Tez No: 1019768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VİLDAN HİLAL AKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Kredi yönetimi, Takipteki krediler, Credit management, Non-performing loans
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık Bilim Dalı
Özet
Sorunlu alacakların yönetimi, finansal istikrar, kredi arzı ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileri nedeniyle küresel ölçekte kritik bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda, özellikle gelişmiş ülkelerde sorunlu alacaklara yönelik kapsamlı politika ve düzenleyici çerçeveler geliştirilmektedir. Türkiye'de de bu doğrultuda“Sorunlu Alacak Çözümleme Rehberi”ile yeni bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu araştırmanın amacı, Türk bankacılık sektöründe sorunlu alacak yönetim sürecini bütüncül bir bakış açısıyla incelemek ve süreci şekillendiren kurumsal, yönetsel, hukuki ve çevresel faktörleri analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışma nitel araştırma yaklaşımıyla tasarlanmış; bankacılık sektöründe görev yapan 16 orta ve üst düzey yönetici ile yarı yapılandırılmış görüşme formu ile mülakat yönteminden yararlanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, araştırma problemi ve soruları doğrultusunda nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yaklaşımı benimsenmiştir. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırma bulguları, sorunlu alacak yönetiminin yalnızca risklerin tahsili ya da azaltılmasına indirgenemeyecek, çok katmanlı ve dinamik bir süreç olduğunu ortaya koymaktadır. Sürecin; hukuki ve ekonomik faktörler, kurumsal kapasite, yönetim stratejileri, sonuçlar ve kurumsal öğrenme ile banka dışı aktörlerin etkileşimi çerçevesinde şekillendiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda, sorunlu alacak yönetimini bütüncül bir yaklaşımla ele alan“Sorunlu Alacak Bütünlüklü Süreç Yönetim Modeli”geliştirilmiştir. Çalışma, sorunlu alacak yönetiminin yalnızca banka içi bir süreç olmadığını, çok aktörlü bir finansal yapı içerisinde ele alınması gerektiğini ortaya koyarak literatüre katkı sunmaktadır. Ayrıca elde edilen bulgular, politika yapıcılar ve uygulayıcılar açısından sorunlu alacak sürecinin daha etkin yönetilmesine yönelik çıkarımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The management of non-performing loans has become a critical issue on a global scale due to its impact on financial stability, credit supply, and economic growth. In this context, comprehensive policy and regulatory frameworks have been developed, particularly in developed countries, to address non-performing loans. In Türkiye, a new regulatory approach has been adopted through the“Guidelines on Management of Non-Performing and Forborne Exposures.”The aim of this study is to examine the management process of non-performing loans in the Turkish banking sector from a holistic perspective and to analyze the institutional, managerial, legal, and environmental factors shaping this process. To this end, the study is designed using a qualitative research approach. Semi-structured interviews were conducted with 16 mid- and senior-level managers working in the banking sector. In accordance with the research problem and research questions, the case study approach designs, was adopted. The collected data were analyzed using thematic analysis. The findings reveal that the management of non-performing loans cannot be reduced merely to the collection or minimization of risks; rather, it is a multi-layered and dynamic process. It is determined that this process is shaped by the interaction of legal and economic factors, institutional capacity, management strategies, outcomes, organizational learning, and non-bank actors. Accordingly, a“Holistic Process Model for Non-Performing Loan Management”has been developed. The study contributes to the literature by demonstrating that non-performing loan management should not be considered solely as an internal banking process, but rather as a multi-actor financial structure. Furthermore, the findings provide implications for policymakers and practitioners to enhance the effectiveness of non-performing loan management.