The Implications of environmental degradation on security: The case of Aral lake basin and Southeastern Anatolia Project (GAP)
Çevresel bozulmanın güvenlik üzerine etkileri: Aral Gölü havzası ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
  1. Tez No: 101977
  2. Yazar: NURCAN ATALAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. PAUL A. WİLLİAMS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Güvenlik, Kişisel Güvenlik, Aral Gölü Havzası, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP). iv, Environmental Security, Individual Security, Aral Lake, Southeastern Anatolia Project (GAP). in
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET ÇEVRESEL BOZULMANIN GÜVENLİK ÜZERİNE ETKİLERİ: ARAL GÖLÜ HAVZASI ve GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ Atalan, Nurcan Master, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yr&Doç.Dr. Paul A. Williams Temmuz 2001 Uluslararası ilişkiler teorisinde gelenekselci (realist) yaklaşımlar, devletlerin güvenliği ve tehdit konularını askeri alanla sınırlamışlardır. Ancak, 1970lerle birlikte değişmeye başlayan ve Soğuk Savaş'ın bitmesiyle tamamen değişen uluslararası ortam güvenlik ve tehdit kavramlarının kapsamlarının genişletilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Ancak, güvenlik kavramının yine aynı geleneksel çerçeve içinde, ekonomik, sosyal, politik ve çevresel faktörlerin çatışma yaratıp yaratmayacağı sorusu etrafında ele alınması, çevresel güvenlik kavramının kabulünü zorlaştırmıştır. Oysa ki yeni bir tehdit tanımlamasından hareketle çevresel güvenlik kavramı ele alındığında geleneksel güvenlik çalışmalarının ele almakta zorlandığı ancak devletlerin güvenliğine etkisi olan çevresel bozulma ve diğer ekolojik konular daha rahat irdelenmiş olur. Ancak, çevresel güvenlik kavramı devlet-odaklı tehdit tanımının derinleştirilmesini ve kişisel düzeyde de ele alınmasını gerektirir. Çevresel bozulma kişilerin yaşam kalitesini değiştirebilir ve kişisel düzeyde güvenliğin sağlanamaması da devlet güvenliğini negatif biçimde etkileyebilir. Bu çalışmada ele alman iki örnek su havzası, Aral Gölü ve Fırat-Dicle nehirlerindeki çevresel bozulmanın kişiler üzerindeki etkisinden hareketle devlet güvenliği ile kişisel ve çevresel güvenliğin nasıl ilişkili olabileceği anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPLICATIONS of ENVIRONMENTAL DEGRADATION on SECURITY: THE CASE of ARAL LAKE BASIN and SOUTHEASTERN ANATOLIA PROJECT (GAP) Atalan, Nurcan Masters, Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Dr. Paul A. Williams July 2001 Traditional security conceptualizations of International Relations are no longer adequate to respond to increasing insecurities because of changes in international circumstances, most notably the end of Cold War. Diversification of issues and actors require a new definition of threat, a move beyond traditional militarily oriented threat, which is directed by an external actor against the State. This requires an extension of the security agenda to cover other factors causing insecurity which is no longer limited with the potential of the factors to cause“conflict”, especially to encompass environmental security; and a deepening of the security agenda by moving towards insecurities of non-state subjects, particularly to cover individual security. The study clarifies these concepts and the new security agenda through the case studies of Aral Lake basin and Southeastern Anatolia Project (GAP).