Renewable energy, environment, and energy security: A case study of Nigeria
Yenilenebilir enerji, çevre ve enerji güvenliği: Nijerya örneği
- Tez No: 891184
- Danışmanlar: PROF. DR. OKYAY UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Yenilenebilir Enerji, Enerji Güvenliği, İklim Dayanıklılığı ve Ekonomik Etki, Environment, Renewable Energy, Energy Security, Climate Resilience and Economic Impact
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İklim günümüzde olduğu gibi son birkaç on yılda da önemli ve ciddi değişikliklere sahne olmuştur. İklim değişikliği dünya üzerindeki her bölgeyi etkilemektedir. Kutuplardaki buz tabakalarının erimesi nedeniyle deniz seviyesi yükselmekte, bazı bölgelerde aşırı hava olayları ve sık yağışlar daha düzenli hale gelirken, diğer bölgelerde aşırı sıcak dalgaları ve kuraklıklarda artış yaşanmaktadır. Bu durum, özellikle yenilenemeyen kaynakların muazzam tüketimi yoluyla insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır. Enerjiye duyulan reddedilemez ihtiyaç göz ardı edilemez ancak aynı zamanda çevre üzerindeki etkisi de göz ardı edilemez. İklim değişikliğinin etkileri hayatımızın çeşitli yönlerinde hissedilmekte, bu da onu endişe verici bir endişe haline getirmekte ve Yenilenebilir enerji konusunun son zamanlarda dikkat çekmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler daha temiz alternatif enerjilere geçmeye çalışmaktadır. Nijerya da bu önemli enerji güvenliği ve iklim esnekliği kaygısından muaf değildir. Bu makale, Nijerya bağlamında bu acil sorunları ele almak için yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin ekonomik etkilerini araştırmaktadır. Nijerya enerji ihtiyacı için büyük ölçüde fosil yakıtlara, özellikle de petrol ve gaza bağımlıdır. Ancak bu bağımlılık ülkeyi çevresel bozulma, enerji güvensizliği ve iklim değişikliğinin etkileri de dahil olmak üzere çok sayıda kırılganlığa maruz bırakmaktadır. Yenilenebilir enerji, güneş, rüzgâr, hidro ve biyokütle gibi bol, temiz ve sürdürülebilir enerji kaynakları sunarak fosil yakıtlara uygun bir alternatif sunmaktadır. Nijerya'nın geniş yenilenebilir enerji potansiyeline rağmen, sınırlı yatırım, yetersiz altyapı ve politika kısıtlamaları gibi engeller nedeniyle bu kaynakların hala keşfedilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, yenilenebilir enerjiye geçiş Nijerya'ya çeşitli ekonomik faydalar sunmaktadır. Yenilenebilir enerjinin ekonomik potansiyelini gerçekleştirmek ve iklim direncini artırmak için politika yapıcıların yatırımı teşvik etmek, kurumsal kapasiteyi güçlendirmek, kamu-özel sektör ortaklıklarını teşvik etmek, araştırma ve yeniliği desteklemek ve paydaşlar arasında farkındalığı artırmak için destekleyici politikalar ve düzenlemeler uygulaması gerekmektedir. İncelenen literatürün yardımıyla bu çalışma, yenilenebilir enerji ve enerji güvenliğinin Nijerya'da iklim direncinin artırılması üzerindeki ekonomik etkisi için kısa bir çerçeve sunmaktadır. Çalışma, bulgularını gerçekleştirmek için keşifsel bir araştırma yaklaşımı benimsemektedir. Çalışma, problemin özelliklerini betimleme yoluyla belirlemek için tanımlayıcı bir araştırma stratejisi kullanmaktadır. Araştırma boyunca karşılaşılan kısıtlamalar nedeniyle, çalışmada birincil veri toplama kaynağı olarak ikincil veri toplama kullanılmış ve veriler literatür taraması ve sentez analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma, yenilenebilir enerjiye geçişin Nijerya için iklim değişikliğini azaltmak, enerji güvenliğini artırmak ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The climate has seen significant and severe changes in the last few decades as well as the present. Climate change impacts every region on Earth. The sea level is increasing due to the melting of the Polar ice sheets; while extreme weather events and frequent rainfall are becoming more regular in certain regions, others are experiencing an increase in extreme heat waves and droughts. This resulted from human activities, especially through the enormous consumption of non-renewable resources. The irrefutable need for energy can't be disregarded, but at the same time, its impact on the environment cannot be ignored. The effects of climate change are felt in various facets of our lives, making it a worrying concern and allowing the topic of Renewable energy to gain attention in recent times. Hence, countries across the globe attempt to move to cleaner alternative energy. Nigeria is not excepted from this important concern of energy security and climate resilience. This paper explores the economic implications of transitioning towards renewable energy sources to address these pressing issues in the Nigerian context. Nigeria heavily relies on fossil fuels, particularly oil and gas, for its energy needs. However, this dependence exposes the country to numerous vulnerabilities, including environmental degradation, energy insecurity, and climate change impacts. Renewable energy presents a viable alternative to fossil fuels, offering abundant, clean, and sustainable energy sources such as solar, wind, hydro, and biomass. Despite Nigeria's vast renewable energy potential, these resources still need to be explored due to barriers such as limited investment, inadequate infrastructure, and policy constraints. However, transitioning towards renewable energy offers Nigeria several economic benefits. To realize the economic potential of renewable energy and enhance climate resilience, policymakers must implement supportive policies and regulations to incentivize investment, strengthen institutional capacity, foster public-private partnerships, promote research and innovation, and raise awareness among stakeholders. With the help of the reviewed literature, this paper offers a concise framework for the economic impact of renewable energy and energy security on fostering climate resilience in Nigeria. The study adopts an exploratory research approach to carry out its findings. The study uses a descriptive research strategy to identify the features of the problem through description. Due to the constraints encountered throughout the research, the study used secondary data collection as the primary data collecting source, and data were analyzed utilizing a literature review and synthesis analysis. The research indicates that transitioning towards renewable energy is essential for Nigeria to mitigate climate change, enhance energy security, and foster economic development.