Okul çağı çocuklarına verilen akut solunum yolu enfeksiyonlarından koruyucu önlemler eğitiminin etkinliğinin incelenmesi: Randomize kontrollü çalışma
The effectiveness of education on preventive measures against acute respiratory infections in school-age children: A randomized controlled trial
- Tez No: 1019791
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR AYTEKİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çocuk sağlığı, kişisel koruyucu önlemler, solunum yolu enfeksiyonu, sağlık eğitimi, okul sağlığı, Child health, personal protective measures, respiratory infection, health education, school health
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, akut solunum yolu hastalıklarından koruyucu önlemlere yönelik animasyon video destekli eğitim programının ilkokul öğrencilerinin bilgi ve becerilerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma, İstanbul'da bir devlet ilkokulunda 08 Mayıs 2025 - 15 Haziran 2026 tarihleri arasında küme randomize kontrollü deneysel tasarımda gerçekleştirildi. Örneklemi araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 48 öğrenci oluşturdu. Kontrol grubuna (n=24) herhangi bir eğitim yapılmadı. Girişim grubu (n=24) akut solunum yolu hastalıklarından koruyucu önlemlere yönelik animasyon video destekli ve uygulamalı eğitim müdahalesi aldı. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Solunum Yolu Hastalıklarından Koruyucu Önlemler Bilgi Formu, Öksürme/ Hapşırma Tekniği Beceri Listesi ve El Hijyeni Beceri Listesi ile toplandı. Veriler, SPSS 25.0 paket programında uygun istatistiksel testler ile analiz edildi. Etik onay, velilerden bilgilendirilmiş onam alındı ve protokol kaydı (Clinical Trial No: NCT07654712) yapıldı. Girişim grubunun son testte bilgi formu puanları, öksürme/ hapşırma becerisini doğru yapma oranları, el hijyeni sağlama beceri listesi puanları ve veli değerlendirme puanlarının ön test ortalamalarından ve kontrol grubunun ön test-son test ortalamalarından daha yüksek olduğu bulundu (p<0.05). Animasyon video destekli ve uygulamaya dayalı eğitim programının, ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin akut solunum yolu hastalıklarından korunmaya yönelik bilgi, beceri ve davranış düzeylerini artırmada etkili olduğu belirlenmiştir. İlkokul öğrencilerinde, gelişimsel özelliklere uygun ve çoklu öğrenme yöntemlerini içeren sağlık eğitimlerinin çocuklarda kalıcı davranış değişikliği oluşturmak amacıyla kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of an animation video–supported educational program on primary school students' knowledge and skills regarding preventive measures against acute respiratory infections. The study was carried out in a public primary school in Istanbul between May 08, 2025 and June 15, 2026 using a cluster randomized controlled experimental design. The sample consisted of 48 students who met the inclusion criteria. No intervention was applied to the control group (n=24). The intervention group (n=24) received an animation video–supported and practice-based educational program on preventive measures against acute respiratory infections. Data were collected using the Introductory Information Form, Preventive Measures Against Respiratory Infections Knowledge Form, Coughing/Sneezing Skills Checklist, and Hand Hygiene Skills Checklist. Data were analyzed using appropriate statistical tests in SPSS 25.0. Ethical approval was obtained, informed consent was received from parents, and the study was registered (Clinical Trial No: NCT07654712). The intervention group showed significantly higher post-test scores in knowledge, correct coughing/sneezing practices, hand hygiene skills, and parent-reported independent implementation of preventive measures compared to both their pre-test scores and the control group (p<0.05). It was determined that the animation video–supported and practice-based educational program was effective in improving primary school first-grade students' knowledge, skills, and behaviors related to the prevention of acute respiratory infections. It is recommended that developmentally appropriate health education programs incorporating multiple learning methods be implemented to promote lasting behavioral change in primary school children.