Pomza ilave edilmiş farklı pH içeriğine sahip topraklara su kısıtı uygulamalarının rokanın besin elementi içeriğine etkisi
The effect of water restriction applications on the nutrient content of rocket in soils with different pH contents and added pumice
  1. Tez No: 1019792
  2. Yazar: ÖMER TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFİK TÜFENKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Besin Elementi, Kuraklık, Pomza, Toprak Düzenleyicisi, Drought, Pumice, Nutrient, Soil Conditioner
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Aşırı kimyasal gübre kullanımı, bilinçsiz tarım, kontrolsüz sulama gibi sebeplerden dolayı toprakların verimliği azalış göstermektedir. Özellikle kurak ve yarı kurak iklime sahip bölgelerde toprak kalitesinin yetersizliği de beslenme için gerekli olan gıda gereksiniminin karşılanmasında ilave zorluk getirmiştir. Bu sebeple son yıllarda toprakların besin elementi içeriğinin ve verimliliğinin arttırılmasına destek olan yüksek su tutma kapasitesine sahip pomza materyalinin kullanımı ön plana çıkmaktadır. Çalışmada, farklı sulama suyu seviyeleri (S0:%100 tam sulama, kontrol uygulaması, S1: %75 kısıtlı sulama, S2: %50 kısıtlı sulama) ve farklı pomza uygulamaları (P0= Pomza karıştırılmamış konu, P1= Pomza karıştırılmış konu), olarak iki faktörlü olarak yürütülmüştür. Denemede bitkilerin yapraklarında makro-mikro besin elementi (potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), sodyum (Na), demir (Fe), mangan (Mn), bakır (Cu) ve çinko (Zn)), saksılardaki toprağın pH ve sulama kontrolleri yapılmıştır. En yüksek Ca konsantrasyonu %4.25 ile pH8P0S100 uygulamasından elde edilirken, en düşük değer %2.00 ile pH7P0S75 grubunda saptanmıştır. Su kısıtı ortalamaları incelendiğinde; tam sulama yapılan S100 grubunda ortalama Ca içeriği %3.52 olarak belirlenmiş, su kısıtının artmasıyla birlikte bu değer %2.58'e (S50) gerilemiştir. Potasyum (K) içeriği açısından en verimli sonuçlar %6.30 ile alkali koşullarda saptanırken, mikro elementlerden demir (Fe) ve çinko (Zn) alımının alkali (pH 8) koşullarda, nötr koşullara göre yaklaşık %25 oranında azaldığı belirlenmiştir. Pomza uygulamasının (P1), özellikle kısıtlı su ve alkali stres kombinasyonu altında mineral dengesini stabilize ettiği ve kalsiyum içeriğinde pomzasız gruba göre ortalama %0.20'lik bir sayısal artış sağladığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak; roka yetiştiriciliğinde su kısıtı ve alkali pH'ın besin elementi alımını sınırladığı, ancak pomza kullanımının bu olumsuz etkileri hafifleterek bitki beslenmesini desteklediği sayısal verilerle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Excessive use of chemical fertilizers, unsustainable agricultural practices, and uncontrolled irrigation are among the reasons for the decrease in soil fertility.Inadequate soil quality, particularly in arid and semi-arid regions, creates additional difficulties in meeting the food requirements necessary for nutrition. Therefore, in recent years, the use of pumice material with high water retention capacity, which supports the increase of nutrient content and fertility of soils, has come to the forefront. In this study, different irrigation water levels the study was conducted using two factors: (S0: 100% full irrigation, control treatment, S1: 75% restricted irrigation, S2: 50% restricted irrigation) and different pumice applications (P0 = no pumice mixed treatment, P1 = pumice mixed treatment). In addition, macro- and micronutrient levels (potassium (K), magnesium (Mg), calcium (Ca), sodium (Na), iron (Fe), manganese (Mn), copper (Cu), and zinc (Zn)) in the leaves, and pH and sulfur content of the soil in the pots were checked. The highest Ca concentration was obtained from the pH8P0S100 application with 4.25%, while the lowest value was found in the pH7P0S75 group with 2.00%. When water restriction averages were examined; the average Ca content was determined as 3.52% in the S100 group with full irrigation, and this value decreased to 2.58% (S50) with increasing water restriction. The most efficient results in terms of potassium (K) content were found under alkaline conditions with 6.30%, while the uptake of microelements iron (Fe) and zinc (Zn) decreased by approximately 25% under alkaline (pH 8) conditions compared to neutral conditions. It was observed that the pumice application (P1) stabilized the mineral balance, especially under the combination of restricted water and alkaline stress, and provided an average numerical increase of 0.20% in calcium content compared to the pumice-free group. In conclusion; Numerical data have shown that water restriction and alkaline pH limit nutrient uptake in arugula cultivation, but the use of pumice mitigates these negative effects and supports plant nutrition.