Primipar gebelerin beden imajı algısının doğum tutumu ve doğum tercihlerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of body image perception on childbirth attitude and childbirth preferences in primiparous pregnant women
  1. Tez No: 1019793
  2. Yazar: MELTEM UCUZOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Beden algısı, doğum tercihi, doğum tutumu, gebelik, Body perception, childbirth preference, childbirth attitude, pregnancy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, primipar gebelerin beden imajı algısının doğum tutumu ve doğum tercihlerine etkisini incelenmek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma, kesitsel tipte bir çalışma olup Şubat – Nisan 2026 tarihleri arasında bir kamu hastanesinin Kadın Doğum Acil Servisi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran 357 gebeler ile yürütülmüştür. Araştırma verileri; Gebe Tanıtıcı Bilgi Formu, Gebelikte Beden İmaj Algısı Ölçeği (GBİAÖ)ve Doğum Tutum Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Gebelerin yaş ortalaması 26.04±4.61 olup, %69.7'si vajinal doğumu tercih etmektedir. GBİAÖ puan ortalaması 43.09±11.58, Doğum Tutum Ölçeği puan ortalaması ise 41.59±10.76 olarak bulunmuştur. Doğum tutum puanlarının eğitim düzeyi, çalışma durumu, gelir düzeyi ve gebelikte alınan kilolara ilişkin endişe durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p<0.05). GBİAÖ puan ortalamalarının gelir düzeyi, gebelikte alınan kilolarla ilgili endişe durumu ile eşin ve sosyal çevrenin beden değişikliklerine yönelik tepkilerinden etkilenme durumuna göre anlamlı farklılık gösterdiği saptanmıştır (p<0.05). Gebelikte alınan kilolara ilişkin endişe düzeyi arttıkça beden imajı memnuniyetsizliği ve doğuma ilişkin olumsuz tutum puanlarının arttığı belirlenmiştir (p<0.05). Lojistik regresyon analizinde gebelikte beden imajı algısı, alt boyutları ve doğum tutumunun doğum tercihini anlamlı düzeyde yordamadığı saptanmıştır. Gebelerin orta düzeyde, beden imajı memnuniyetsizliği ve doğuma yönelik kaygı yaşadığı bulunmuştur. Gebelikte kilo alma endişesinin beden imajı algısı ve doğum tutumu ile ilişkili bulunması nedeniyle, antenatal bakım sürecinde gebelerin bu konudaki endişelerinin değerlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the impact of body image perception on childbirth attitudes and preferences among primiparous pregnant women. It is a cross-sectional study carried out between February and April 2026 with 357 pregnant women who applied to the Obstetric Emergency Service and the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of a public hospital. Research data were collected through face-to-face interviews using a Pregnancy Descriptive Information Form, the Body Image Perception Scale in Pregnancy (BIPSP), and the Childbirth Attitude Scale. The average age of the pregnant women was 26.04±4.61, and 69.7% preferred vaginal delivery. The mean score for the BIPSP was 43.09±11.58, and the mean score for the Childbirth Attitude Scale was 41.59±10.76. It was determined that childbirth attitude scores showed significant differences according to education level, employment status, income level, and concern regarding weight gain during pregnancy (p<0.05). BIPSP mean scores were found to significantly differ according to income level, concern about weight gain, and being affected by the reactions of the spouse and social environment toward body changes (p<0.05). As the level of concern regarding weight gain during pregnancy increased, body image dissatisfaction and negative attitude scores toward childbirth also increased (p<0.05). Logistic regression analysis revealed that body image perception in pregnancy, its sub-dimensions, and childbirth attitude did not significantly predict childbirth preference. It was found that the pregnant women experienced moderate levels of body image dissatisfaction and anxiety toward childbirth3. Since concern about weight gain during pregnancy was found to be related to body image perception and childbirth attitude, it is recommended to evaluate these concerns during the antenatal care process.