Bariatrik cerrahi sonrası 6.yılda kilo değişiminin psikopatolojik, psikososyal faktörler ve problemli yeme davranışları ile ilişkisi
The relationship between weight change and psychopathological, psychosocial factors and problem eating behaviors at the 6th year following bariatric surgery
- Tez No: 1019900
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bariatric surgery, Weight Regain, Eating Behaviors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bariatrik cerrahi geçiren bireylerin ameliyat öncesi ve 6. yıldaki psikopatolojik, psikososyal faktörler ve problemli yeme davranışları açısından değerlendirilmesi ve bu değişkenlerin kilo geri alımıyla olan ilişkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bariatrik cerrahi sonrası 6.yıl içerisinde olan 57 birey çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan hastalara sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Başa Çıkma Tutumları Değerlendirme Ölçeği (COPE), Hollanda Yeme Tutumu Anketi (DEBQ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 Kısa Formu (BIS-11, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ) ve Obezojenik Çevre Değerlendirme Ölçeği uygulandı. Bulgular: Katılımcıların 31'i (%54.4) kilo geri alımı olanlar, 26'sı (%45.6) ise kilo geri olmayanlar grubunda yer almıştır. Cerrahi öncesi bilgilendirmeyi yetersiz bulanların ve cerrahi karardan pişmanlık duyanların oranı kilo geri alımı olanlarda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Cerrahi sonrası diyetisyen desteği alanların oranı ise kilo geri alımı olmayan grupta anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır. Kilo geri alımı olan grupta postoperatif dönemde duygusal yeme, depresyon ve anksiyete puanları daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bariatrik cerrahinin uzun dönem başarısı yalnızca cerrahi teknik ve fizyolojik etkilerle sınırlı olmayıp aynı zamanda hastaların psikososyal özellikleri, davranışsal örüntüleri ve yaşam tarzı değişikliklerine uyumuyla yakından ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate individuals who underwent bariatric surgery in terms of psychopathological and psychosocial factors and problematic eating behaviors before surgery and at the 6th postoperative year, and to comparatively examine the relationship of these variables with weight regain. Materials and Methods: Fifty-seven individuals who were in their 6th year post-bariatric surgery were included in the study. Participants were administered a sociodemographic data form, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES), COPE Inventory (Coping Orientation to Problems Experienced), Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ), Barratt Impulsiveness Scale-11 Short Form (BIS-11), Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction (GRISS), Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX), and Obesogenic Environment Assessment Scale. Results: Among the participants, 31 (54.4%) were in the weight regain group, and 26 (45.6%) were in the non-weight regain group. The rates of those who found preoperative information insufficient and those who regretted their surgical decision were significantly higher in the weight regain group. The rate of receiving post-surgical dietician support was significantly higher in the non-weight regain group. Emotional eating, depression, and anxiety scores were found to be higher in the weight regain group during the postoperative period. Conclusion: The long-term success of bariatric surgery is not limited solely to surgical techniques and physiological effects; it is also closely related to patients' psychosocial characteristics, behavioral patterns, and adherence to lifestyle changes.