Primer akciğer kanseri tanısı konulan hastalarda karotid arter ve vertebrobasiller arter kan akımının intraserebral metastaz üzerindeki etkisi
The effect of carotid and vertebrobasilar arterial blood flow on intracerebral metastasis in patients diagnosed with primary lung cancer
  1. Tez No: 1019899
  2. Yazar: SAMET UĞUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT ŞAHİNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, beyin metastazı, çap ve debi ölçümleri, doppler ultrasonografi, karotid arter, vertebrobasiller arter, Brain metastasis, carotid artery, diameter and blood flow measurements, Doppler ultrasonography, lung cancer, vertebrobasilar artery
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda hastanemizde primer akciğer kanseri tanısı konulan hastalarda karotid arter ve vertebrobasiller arterlerindeki çap ve debinin intraserebral metastaz üzerindeki etkisi değerlendirilerek erken tanı ve tedaviye desteklenerek literatüre katkı sağlanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı kliniğinde ve Göğüs Hastalıkları kliniğinde 2025 mayıstan itibaren 6 aylık süreçte primer akciğer kanseri tanısı konulan hastalarda karotid arter ve vertebrobasiller arterlerindeki çap ve debi ölçümleri ultrasonografi yapılarak ölçüldü. Bu veriler istatistiksel olarak değerlendirilerek metastaz üzerindeki etkisi değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda; • Doppler ultrasonografi ile ölçülen sol ve sağ common karotid arter (CCA), internal karotid arter (ICA) ve vertebral arter (VA) çap ve debi değerleri metastatik ve non-metastatik gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Her bir damar için ölçülen çap ve debi değerlerinin medyanları iki grup arasında yakın olup, parametreler istatistiksel anlamda farklılık göstermemiştir. • Karotid ve vertebral arterlerden elde edilen Doppler ölçümlerinin , Metastazın lateralizasyonu, yaygınlığı ve anatomik yerleşimi üzerinde anlamlı bir etkisi olup olmadığını değerlendirmek amacıyla yapılan alt grup analizlerinde; non-metastatik, unilateral metastaz ve bilateral metastaz grupları birlikte ele alındığında damar çapı ve debi ölçümlerinin neredeyse tamamının üç grupta da benzer değerler sergilediği görülmüştür. • Metastazın sayısına göre yapılan değerlendirmede, soliter ve multiple metastazı olan hastalar karşılaştırıldığında sol ve sağ tüm damar çaplarının yanı sıra debi ölçümlerinin de üç grup arasında büyük ölçüde örtüştüğü, arteriyel hemodinamik parametrelerin metastaz sayısı üzerinde belirgin bir etkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır. • Karotid arter çap ve debi verilerinin metastazın supratentoriyal veya infratentoriyal yerleşiminde belirgin bir değişiklik yaratmadığı görülmüştür. • İnfratentoriyal yerleşim özellikle posterior fosya ve vertebral dolaşımla ilişkili olabileceği için potansiyel bir hemodinamik karşılık oluşturması beklenebilecek alt gruplardan biriydi; ancak VA çap ve debi ölçümlerinde herhangi bir anlamlı değişiklik görülmemiştir. • Metastaz saptanmayan grupta olguların %66,7'sinin skuamöz hücreli karsinom, %27,1'inin ise adenokarsinom olduğu belirlenmiştir. Buna karşın metastatik grupta adenokarsinom oranı oldukça yüksek olup %65,9'a ulaşmış, skuamöz hücreli karsinom ise %22,7 düzeyinde kalmıştır. İki grup arasındaki bu açık dağılım farkı istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulunmuştur. • Beyin içi dağılımları ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde metastazların büyük çoğunluğunun supratentoriyal bölgede yerleştiği görülmüştür. Bu da literatürdeki veriler ile örtüşmektedir. Sonuç: Metastatik sürecin temel belirleyicisinin makrovasküler dolaşımdan ziyade tümör biyolojisi, mikrovasküler etkileşimler ve moleküler adaptasyon mekanizmaları olduğunu savunmaktayız.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to contribute to the literature by evaluating the effect of carotid and vertebrobasilar artery diameter and blood flow on intracerebral metastasis in patients diagnosed with primary lung cancer at our hospital, thereby supporting early diagnosis and treatment. Materials and Methods: Diameter and blood flow measurements of the carotid and vertebrobasilar arteries were obtained using ultrasonography in patients diagnosed with primary lung cancer who were followed at the Selçuk University Faculty of Medicine Departments of Neurosurgery and Chest Diseases over a six-month period starting in May 2025. These data were statistically analyzed to evaluate their effect on intracerebral metastasis. Results: In our study; • The diameter and blood flow values of the left and right common carotid arteries (CCA), internal carotid arteries (ICA), and vertebral arteries (VA) measured by Doppler ultrasonography were compared between metastatic and non-metastatic groups. The median diameter and flow values for each vessel were similar between the two groups, and no statistically significant differences were observed in these parameters. • In subgroup analyses conducted to evaluate whether Doppler measurements obtained from the carotid and vertebral arteries had a significant effect on the lateralization, extent, and anatomical localization of metastasis, vessel diameter and blood flow measurements were found to be largely similar across the non-metastatic, unilateral metastatic, and bilateral metastatic groups when all three groups were considered together. • In the evaluation based on the number of metastases, comparisons between patients with solitary and multiple metastases demonstrated that both left and right vessel diameters as well as blood flow measurements largely overlapped among the groups, indicating that arterial hemodynamic parameters did not have a significant effect on the number of metastases. • It was observed that carotid artery diameter and blood flow data did not result in a significant difference in the supratentorial or infratentorial localization of metastases. • Infratentorial localization was considered one of the subgroups in which a potential hemodynamic correlation might be expected, particularly due to its association with the posterior fossa and vertebral circulation; however, no significant differences were observed in vertebral artery diameter or blood flow measurements. • In the non-metastatic group, 66.7% of the cases were diagnosed with squamous cell carcinoma and 27.1% with adenocarcinoma. In contrast, the metastatic group showed a markedly higher proportion of adenocarcinoma, reaching 65.9%, while squamous cell carcinoma accounted for only 22.7%. This pronounced difference in histopathological distribution between the two groups was found to be highly statistically significant. • When the intracerebral distribution was evaluated in detail, the vast majority of metastases were found to be located in the supratentorial region. This finding is consistent with data reported in the existing literature. Conclusion: We argue that the primary determinants of the metastatic process are tumor biology, microvascular interactions, and molecular adaptation mechanisms rather than macrovessel circulation.