Tavşan modelinde intratonsiller, kısa ve uzun etkili steroid enjeksiyonunun palatin tonsil boyutlarına olan etkisinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 1019903
  2. Yazar: SAYNUR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİH ÖNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Palatin tonsil, steroid, Palatine tonsil, steroid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Palatin tonsiller, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak üst solunum yolunda patojenlere karşı ilk savunma hattını oluşturur. Ancak, tekrarlayan enfeksiyonlar veya aşırı büyüme, özellikle çocuklarda üst solunum yolu tıkanıklığı, horlama, uyku apnesi ve yutma güçlüğü gibi sorunlara yol açabilir. Pediatrik obstrüktif uyku apnesi için ilk basamak tedavilerden biri olarak adenotonsillektomi önerilmektedir. Fakat bu cerrahi, postoperatif komplikasyon riskini de beraberinde getirmektedir. Adenotonsillektomi, potansiyel komplikasyonlar, postoperatif ağrı ve kanama riski nedeniyle daha az invaziv alternatiflerin araştırılmasını teşvik etmektedir. Adenoid hipertrofisi tedavisinde intranazal steroid spreylerin etkinliği iyi bilinmektedir. Fakat nazal steroidlerin,palatin tonsillerde aynı etkiyi sağlamadığı görülmüştür. Sebep olarak ise tükrük salgısı ile nazal steroidlerin intraoral temizlenmesidir. Bu çalışmanın amacı, intratonsiller steroid enjeksiyonunun sonucunda, steroidlerin palatin tonsillere olan etkisini kısa ve uzun etkili steroidler kullanarak ortaya çıkarmaktır. Çalışmada 6 ay ve altı toplam 32 adet tavşan 5 gruba ayırılarak kontrol grubu serum fizyolojik enjeksiyonu olmak üzere steroid enjeksiyonları yapılıp çalışma sonunda sakrifikasyon gerçekleştirilerek spesimenler histopatolojik olarak incelenmiştir. Palatin tonsillerin boyutları, belirli zaman aralıklarıyla yapılan ölçümler ile değerlendirilmiş olup, histopatolojik olarak primer ve sekonder follikül sayılarındaki değişim incelenmiştir. Yapılan ölçümler ve histopatolojik incelemeler sonucunda gruplar, follikül sayıları ve tonsil büyüklükleri açısından karşılaştırılmış, kontrol grubuna göre tüm gruplarda istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). Ayrıca kısa ve uzun etkili steroid grupları arasında yapılan karşılaştırmalarda da, kısa etkili steroid enjeksiyonu yapılan gruplarda uzun etkili steroid enjeksiyonu yapılan gruplara göre primer ve sekonder follikül sayıları açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır(p<0.05). ) Bu bulgular ışığında, tonsil boyutlarını küçültmede ve sekonder folikül oluşumunu baskılayarak primer folikül sayılarının baskın hale gelmesinde, intratonsiller enjeksiyon yöntemiyle kısa ve uzun etkili steroidlerin kullanımının etkin rol oynayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Palatine tonsils, as part of the immune system, constitute the first line of defense against pathogens in the upper respiratory tract.However, recurrent infections or excessive growth can lead to problems such as upper airway obstruction, snoring, sleep apnea, and difficulty swallowing, especially in children. Adenotonsillectomy is recommended as a first-line treatment for pediatric obstructive sleep apnea. However, this surgery carries the risk of postoperative complications. Adenotonsillectomy, due to its potential complications, postoperative pain, and bleeding risk, has prompted the search for less invasive alternatives. The effectiveness of intranasal steroid sprays in the treatment of adenoid hypertrophy is well known.However, nasal steroids have not been shown to provide the same effect on the palatine tonsils. This is due to the intraoral clearance of nasal steroids by saliva. The aim of this study was to determine the effects of intratonsillar steroid injections on the palatine tonsils using short- and long-acting steroids. A total of 32 rabbits aged 6 months and under were divided into five groups. They received steroid injections, with the control group receiving saline injections. At the end of the study, the rabbits were sacrificed and the specimens were examined histopathologically. The dimensions of the palatine tonsils were assessed by measurements taken at specific intervals, and changes in the number of primary and secondary follicles were examined histopathologically. Based on the measurements and histopathological examinations, the groups were compared in terms of follicle counts and tonsil sizes,and a statistically significant difference was found in all groups compared to the control group (p<0.05). Furthermore, in comparisons between the short- and long-acting steroid groups, a statistically significant difference was found in the primary and secondary follicle counts in the short-acting steroid injection groups compared to the long-acting steroid injection groups (p<0.05). In light of these findings,it was concluded that the use of short- and long-acting steroids via intratonsillar injection may play an effective role in reducing tonsil size and suppressing secondary follicle formation, leading to a predominance of primary follicle numbers.