Siyasal iletişim bağlamında siyasi parti adaylarının kampanya filmlerinin göstergebilimsel analizi: Bursa örneği
  1. Tez No: 1019922
  2. Yazar: GÖKHAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAKİR AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergebilimsel analiz, Kampanya, Siyasal iletişim, Siyaset, İletişim, Semiotic analysis, Campaign, Political communication, Politics, Communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
Özet
Demokrasilerde siyasi aktörlerin kendilerini ve ideolojilerini seçmenlere doğru ve etkili bir biçimde iletmesi, genel seçimlerde olduğu kadar yerel seçimlerde de büyük önem taşımaktadır. Siyasal iletişim süreçlerinin en önemli araçlarından biri olan kampanya ve propaganda faaliyetleri, seçmen üzerinde ikna edici bir etki oluşturmayı amaçlarken; vatandaşların inanç, kültür ve yaşam tarzlarını dikkate almak durumundadır. Özellikle duyguları eyleme geçiren görsel ve işitsel içerikler, seçmen yönelimleri üzerinde güçlü bir etki oluşturmaktadır. Bu çalışma kapsamında, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayları tarafından YouTube platformunda yayınlanan kampanya filmleri incelenmiştir. Araştırmada yöntem olarak göstergebilimsel analiz tercih edilmiş olup, görselleştirme ve kurgulama süreçlerinin detaylıca değerlendirilebilmesi amacıyla her iki adayın filmlerinden amaca yönelik olarak seçilen görseller analiz edilmiştir. Bu görseller, adayların kampanya stratejilerindeki ayırt edici görsel öğeleri barındırması ve kampanya sürecinin önemli noktalarını temsil etmesi sebebiyle örneklem olarak seçilmiştir. Çalışmada, göstergebilimin önde gelen temsilcilerinden olan Roland Barthes'ın anlamlandırma modeli temel alınmış; elde edilen veriler düz anlam, yan anlam ve metafor-mit bağlamında değerlendirilerek tablolaştırılmıştır. Araştırma sonucunda, seçilen görsel göstergelerin seçmeni ikna etmeye ve duygusal yönelimlerini şekillendirmeye yönelik stratejik birer araç olarak kurgulandığı değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, AK Parti adayının kampanya filminde partisinin genel ideolojik perspektifi ve geçmiş dönemlerdeki hizmetleri ön plana çıkarılırken; CHP adayının kampanya filminde adayın kendi ismi etrafında şekillenen, seçmenle güçlü bir sevgi bağı kurmayı ve şehri daha iyi bir yönetime kavuşturmayı vadeden bir söylemin inşa edildiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
n democracies, the accurate and effective communication of political actors and their ideologies to voters is of great importance in local elections as well as in general elections. Campaign and propaganda activities, which are among the most important tools of political communication processes, aim to create a persuasive effect on voters while having to take into consideration the beliefs, cultures, and lifestyles of the citizens. In particular, visual and auditory content that triggers emotions has a strong impact on voter tendencies. Within the scope of this study, the campaign films published on the YouTube platform by the Bursa Metropolitan Municipality Mayoral candidates of the Justice and Development Party (AK Party) and the Republican People's Party (CHP) in the March 31, 2024 local elections were examined. Semiotic analysis was preferred as the research method, and purpose-oriented visuals selected from the films of both candidates were analyzed to evaluate the visualization and editing processes in detail. These visuals were chosen as the sample because they contain distinctive visual elements of the candidates' campaign strategies and represent the key moments of the campaign process. The study is based on the signification model of Roland Barthes, one of the leading figures in semiotics; the obtained data were evaluated and tabulated in the context of denotation, connotation, and metaphor-myth. As a result of the research, it is evaluated that the selected visual signs are constructed as strategic tools aimed at persuading the voters and shaping their emotional tendencies. In this context, while the AK Party candidate's campaign film highlights the general ideological perspective of his party and its past services; it is understood that the CHP candidate's campaign film constructs a discourse shaped around his own name, promising to establish a strong bond of affection with the voters and to bring better administration to the city.