OECD çalışmaları kapsamında küresel Asgari Kurumlar Vergisi Ve Türkiye'ye yansımaları
The Global Minimum Tax under OECD Initiatives and Its Implications for Türkiye
  1. Tez No: 1019937
  2. Yazar: MELTEM KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN FATİH SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel asgari vergi, çok uluslu grup, BEPS, efektif vergi oranı, hasılat sınırı, Global minimum tax, multinational enterprises, BEPS, effective tax rate, revenue threshold
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, çok uluslu grupların neden olduğu vergi sorunlarının çözümüne yönelik OECD/G20 BEPS projesi kapsamında küresel asgari vergileme hukuki bir çerçevede ele alınmakta ve olası etkileri tartışılmaktadır. Uluslararası kurumlar vergisinin küresel boyutu, BEPS projesi ve bu kapsamda %15 oranında küresel asgari vergi uygulaması, ülkelerin yaklaşımları ile uygulama düzeyi, Türkiye'nin bu kapsamda yapmış olduğu çalışmalar incelenerek detaylarına yer verilmiştir. Küresel asgari vergi uygulamasının tasarımında uluslararası mutabakat olmasına rağmen uygulama aşamasında ülkeler arasında uyum sağlanamadığı, uygulama sonucu her ülke için farklı düzeylerde olmakla birlikte genel olarak olumlu olduğu ve ABD'nin talebi neticesinde 2026 yılında uluslararası düzeyde yeni bir uzlaşma süreci olduğu anlaşılmıştır. Bu doğrultuda; küresel asgari vergi uygulamasının adil ve istikrarlı bir şekilde sürdürülebilmesi için kuralların sade ve anlaşılabilir hale getirilmesi, idari ve teknik kapasitenin artırılması, ülkelerin ekonomik durumlarının alınacak kararlarda ve düzenlemelerde dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Türkiye açısından ise menfaatleri doğrultusunda en uygun stratejiyi belirlemek önem taşımaktadır. Küresel asgari vergi uygulamasının çok katmanlı, değişken ve öngörülemeyen yapısı nedeniyle teknik kapasitenin geliştirilmesi, uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, güncel gelişmelerin yakından takip edilmesi, bu konuda son derece kısıtlı olan araştırma ve analiz çalışmalarının sürekli hale gelmesi, ihtiyaç duyulması durumunda gerekli hukuki düzenlemelerin ivedilikle yapılması ve ilgili paydaşlarla iş birliği içinde çalışılması gerekliliği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the OECD/G20 BEPS project's approach to addressing tax issues caused by multinational enterprises, specifically focusing on the global minimum tax within a legal framework and discussing its potential impacts. The global dimension of international corporate taxation, the BEPS project and the 15% global minimum tax rate within this scope, countries' approaches and level of implementation, and Turkey's efforts in this regard are examined in detail. Although there is international consensus on the design of the global minimum tax, it has been understood that countries have been unable to achieve harmony in the implementation phase, that the outcome of the implementation has been positive overall, albeit at different levels for each country, and that there will be a new international consensus process in 2026 as a result of the US request. In this regard, it has been concluded that in order for the global minimum tax system to be maintained in a fair and stable manner, the rules must be made simple and understandable, administrative and technical capacity must be increased, and the economic situations of countries must be taken into account in the decisions and regulations to be made. From Turkey's perspective, it is important to determine the most appropriate strategy in line with its interests. Due to the multi-layered, variable, and unpredictable nature of the global minimum tax system, it is necessary to develop technical capacity, strengthen international cooperation, closely follow current developments, and conduct research and analysis, which are extremely limited in this area.