Parkinsonlu kişilerde fonksiyonel kapasite ve üst ekstremite fonksiyonunu değerlendirmek için altı dakikalık pegboard yüzük testinin geçerlilik ve güvenilirliği
Validity and reliability of the six-minute pegboard ring test for assessing functional capacity and upper extremity function in people with Parkinson's disease
- Tez No: 1019991
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik ve geçerlilik, Parkinson hastalığı, Üst ekstremite, Reproducibility of results, Parkinson disease, Upper extremity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı Parkinsonlu kişilerde fonksiyonel kapasite ve üst ekstremite fonksiyonunu değerlendirmek için 6 Dakikalık Pegboard Yüzük Testi(6DPYT)'nin geçerlilik ve güvenilirliğini araştırmaktır. Çalışmaya yaş ortalamaları 68.50 ± 7.79 olan 48 Parkinsonlu birey dahil edildi. 6 Dakika Pegboard Yüzük Testi'nin geçerlilik ve güvenilirliği için (6DPYT); ince motor beceriyi değerlendirmek için Dokuz Delikli Peg Testi (9DPT), kas kuvvetini değerlendirmek için dijital el dinamometresi, hastalığın şiddetini ölçmek için Hoehn Yahr Evrelendirme Ölçeği (HYEÖ), yorgunluğu değerlendirmek için Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), üst ekstremite günlük yaşam aktivitelerini değerlendirmek için Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (KOEA), üst ekstremite yorgunluğu için Görsel Analog Skalası (GAS) kullanılmıştır. Veriler, SPSS 26.0 sürümü (IBM Corp., Armonk, NY, ABD) ve MedCalc 22.005 sürümü (MedCalc Software Ltd., Ostend, Belçika) kullanılarak analiz edildi. Çalışmanın bulgularına göre hem Değerlendirici A hem de Değerlendirici B, mükemmel düzeyde değerlendirici içi güvenilirlik göstermiştir (ICC=2,1 Güven aralığı=0,995-0,996). Değerlendirici A için hata değerleri SEM=4,86, SEM%=2,78, MDC=13,47, MDC%=7,70; Değerlendirici B için ise SEM=4,17, SEM%=2,40, MDC=11,55 ve MDC%=6,64 olarak saptanmıştır. Her iki değerlendiricinin SEM% ve MDC% sonuçlarının kabul edilebilir sınırlar içinde olması, ölçümlerin hassasiyetini doğrulamaktadır. Ayrıca, değerlendiriciler arası güvenilirlik ICC (2,1) değerleri hem birinci gün=0,995 (%95 güven aralığı(CI), 0,992–0,997) hem de ikinci gün=0,995 (%95 CI, 0,991 0,997) mükemmel düzeyde bulunmuştur. Analizler sonucunda; dominant (rho = -0,878) ve non-dominant (rho = -0,848) 9DPT, omuz fleksör kas gücü (dominant taraf için rho = 0,760 ve non-dominant taraf için rho = 0,756) ve omuz abdüktör kas gücü (dominant taraf için rho = 0,787 ve non-dominant taraf için rho = 0,775) arasında güçlü korelasyonlar saptanmıştır (p < 0,001). 6DPYT, Yorgunluk Şiddet Ölçeği (rho = -0,657) ve Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (rho = -0,510) ile orta düzeyde bir korelasyon göstermiştir(p < 0,001). Sonuç olarak, çalışmamızda 6DPYT'nin parkinsonlu bireylerde üst ekstremite fonksiyonu ve fonksiyonel kapasitesini değerlendirmek için güvenilir ve geçerli bir araç olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate the validity and reliability of the 6-Minute Pegboard Ring Test (6MPRT); for assessing functional capacity and upper limb function in people with Parkinson's disease. The study included 48 patients with Parkinson's disease, with an average age of 68.50 ± 7.79. To assess the validity and reliability of the 6-Minute Pegboard Ring Test (6MPRT), the Nine-Hole Peg Test (9HPT) was used to assess fine motor skills, a digital hand dynamometer to assess muscle strength, the Hoehn and Yahr Staging Scale (HYSS), the Fatigue Severity Scale (FSS) to assess fatigue, the Arm, Shoulder and Hand Problems Questionnaire (QuickDASH) to assess upper limb activities of daily living, and the Visual Analogue Scale (VAS) for upper limb fatigue. The data were analysed using SPSS version 26.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) and MedCalc version 22.005 (MedCalc Software Ltd., Ostend, Belgium). According to the study's findings, both Rater A and Rater B demonstrated excellent intra-rater reliability (ICC = 2.1; confidence interval = 0.995 0.996). For Evaluator A, the error values were determined to be SEM=4.86, SEM%=2.78, MDC=13.47, and MDC%=7.70; for Evaluator B, the values were determined to be SEM=4.17, SEM%=2.40, MDC=11.55, and MDC%=6.64. The fact that the SEM% and MDC% results from both evaluators fall within acceptable limits confirms the accuracy of the measurements. Additionally, the inter-rater reliability (ICC) values (2.1) between the two experts were found to be excellent on both the first day (0.995; 95% confidence interval (CI), 0.992–0.997) and the second day (0.995; 95% CI, 0.991–0.997). The results of the analyses revealed strong correlations between 9DPT on the dominant (rho = -0.878) and non dominant (rho = -0.848) sides, shoulder flexor muscle strength (rho = 0.760 for the dominant side and rho = 0.756 for the non-dominant side) and shoulder abductor muscle strength (rho = 0.787 for the dominant side and rho = 0.775 for the non-dominant side) (p < 0.001). The 6MPRT showed a moderate correlation with the Fatigue Severity Scale (rho = -0.657) and the Arm, Shoulder, and Hand Problems Questionnaire (rho = -0.510) (p < 0.001). In conclusion, our study found that the 6MPRT is a reliable and valid tool for assessing upper extremity function and functional capacity in individuals with Parkinson's disease.