Relating architecture to social complexity in the Early Bronze Age: Southeastern Anatolia
Erken Tunç Çağı'nda mimariyi sosyal karmaşıklıkla ilişkilendirmek: Güneydoğu Anadolu
- Tez No: 102003
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MARİE HENRİETTE GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Erken Tunç Çağı, Güneydoğu Anadolu, mimari, sosyal karmaşıklık. VI, Early Bronze Age, Southeastern Anatolia, architecture, social complexity. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET ERKEN TUNÇ ÇAĞINDA MİMARİYİ SOSYAL KARMAŞIKLIKLA İLİŞKİLENDİRMEK: GÜNEYDOĞU ANADOLU Keskin, Azer Yüksek Lisans, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Marie-Henriette Gates Temmuz 2001 Mimarinin sosyal karmaşıklıkla ilişkisi sıkça dile getirilen bir konudur. Bu tez, belirli bir dönem ve yer (Erken Tunç Çağı Güneydoğu Anadolusu) için mimarinin sosyal karmaşıklıkla nasıl ilişkilendiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda bölgedeki üç yerleşme, Titriş, Lidar ve Kurban seçilmiştir. Bu yerleşmeler, karmaşıklıklarının doğasını ve derecesini anlamak için, planlama, erişim ve dolaşım şemaları, sınır kontrolü gibi mimari öğelerin analizi aracılığıyla çalışılmıştır. Bağımsız bir veri seti sağlamak amacıyla mimariye ek olarak, sosyal karmaşıklığın bir göstergesi olan mezarlar çalışılmıştır. Mezarlarda karmaşıklığı değerlendirmek için kullanılan başlıca kriterler arasında boyut, tip ve zenginlik farklılaşmaları bulunmaktadır. Mühür, çanak-çömlek, figürin gibi diğer arkeolojik bilgiler de ilgili ve gerekli yerlerde kullanılmıştır. Mezarların çalışılmasından gelen sonuçlar, ikisinin nasıl ilişkilendiğini incelemek amacıyla daha sonra mimari analiz sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, mimari karmaşıklığın her üç yerleşmede de sosyal karmaşıklığa koşutluk gösterdiği gözlenmiştir. Bu sonuç, karşılaştırma olarak kullanılan diğer iki yerleşmedeki örneklerle de -Anadolu'dakiDeğirmentepe Ubaid yerleşmesi karşıt durum olarak, Irak'taki Teli Taya Erken Tunç Çağı yerleşmesi ise uyuşan durum olarak- onaylanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATING ARCHITECTURE TO SOCIAL COMPLEXITY IN THE EARLY BRONZE AGE: SOUTHEASTERN ANATOLIA Keskin, Azer M.A., Department of Archaeology and History of Art Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Marie-Henriette Gates July 2001 The relationship of architecture to social complexity is a subject that is often pronounced. This thesis aims to study how architecture relates to social complexity for a particular period and place: for the Early Bronze Age in Southeastern Anatolia. Three sites in the region, Titriş, Kurban, and Lidar are chosen as the case study for this purpose. The sites are studied through an analysis of architectural features, such as planning, access and circulation patterns, and boundary control, in order to understand the nature and degree of complexity. In addition to architecture, burials are studied as indicators of social complexity to provide an independent set of data. Differentiation in size, type, and wealth of the burials are among the main criteria used to evaluate complexity. Other archaeological information, such as seals, pottery, and figurines are also used when necessary and relevant. The results of the study of the burials are then compared to results of the architectural analysis, in order to articulate in what ways they relate. As a conclusion, it is observed that architectural complexity parallels social complexity in all three sites. This conclusion is also confirmed by the instances of the two other sites studied as comparanda: the Ubaid settlement of Değirmentepe in Anatolia as a contrasting 111case and the Early Bronze Age settlement of Tell Taya in Iraq as a conforming one.