The United Nations and Rwanda: A case study in humanitarian intervention
Birleşmiş Milletler ve Ruanda: İnsani müdahale konusunda bir örnek olay
  1. Tez No: 102004
  2. Yazar: YILDIZ TUĞBA KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ L. KARAOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Ruanda, Soykırım (Jenosit), İnsani Müdahale, Barış Operasyonları, The United Nations, Rwanda, Genocide, Humanitarian Intervention, Peace Operations
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET BİRLEŞMİŞ MÎLLETLER VE RUANDA: İNSANİ MÜDAHALE KONUSUNDA BİR ÖRNEK OLAY Yıldız Tuğba Kurtuluş Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Ali L. Karaosmanoğlu Ekim 2001 1994 Ruanda soykırımında üç ay içinde bir milyona yakın insan öldürüldü. Bu soykırım Ruanda' da konuşlandırılmış Birleşmiş Milletler güçlerinin gözü önünde gerçekleşti. Yaklaşan soykırıma işaret eden gelişmelere rağmen uluslararası toplum soykırımı önleyemedi ve durduramadı. Dolayısıyla Ruanda' da verilen cevap bir“başansızlıktr. Bu çalışma Birleşmiş Milletler'in ve genel olarak uluslararası toplumun Ruanda' daki insani krize cevap vermedeki başarısızlığım açıklayan temel politik ve stratejik sınırlamaları tanımlamayı amaçlamaktadır. Birleşmiş Milletler müdahalesini gerektiren gelişmeleri inceleyen ve bu müdahaleyi tanımlayan çalışma, aynı zamanda Ruanda örneğinin, insani müdahalenin doktrinde ve pratikteki gelişimi içindeki yerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, ”Birleşmiş Milletler'in Ruanda'daki müdahalesi nasıl tanımlanabilir?“, ''Ruanda örneği Birleşmiş Milletler'in insani müdahale konusunda karşılaştığı zorlukları nasıl ortaya koymaktadır?'', ”Bu başarısızlığın nedenleri nelerdir?“, ”Ruanda deneyiminden alınması gereken dersler nelerdir?" gibi sorular sormaktadır. Çalışma, insani müdahale konusunda yol gösterici genel bir doktrin ve gerektiğinde müdahale edebilecek sağlam bir mekanizma olmadığı sürece, müdahale edip etmeme konusunda verilen kararların politika tarafindan belirleneceği sonucuna varmaktadır. Ruanda deneyimi algılanan ulusal çıkarlarla etik çıkarların uyuştuğu durumlarda müdahale olasılığının arttığına, bu çıkarların çatışması halindeyse müdahale ihtimalinin zayıfladığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE UNITED NATIONS AND RWANDA: A CASE STUDY IN HUMANITARIAN INTERVENTION Yıldız Tuğba Kurtuluş M. A, Department of International Relations Supervisor: Prof. Ali L. Karaosmanoğlu October 2001 In 1994 Rwandan genocide approximately 1 million people were killed in three months. This genocide took place in the presence of the United Nations forces deployed there. In spite of the signals of the coming genocide, international community could not do much to prevent or stop this genocide. Therefore it was a“Mure”. This study aims to identify the principal political and strategic constraints explaining the failure of the UN and international community as a whole to address the genocide in Rwanda. It examines the events that led to UN intervention and describes UN action. It also aims at determining the position of Rwanda case in the evolution of the doctrine and practice of humanitarian intervention. This study asks questions like“How can we define the UN intervention in Rwanda?”,“How does the Rwanda case reveal the difficulties the UN face with, in terms of humanitarian intervention?”, ''What are the reasons for this failure?' and“What lessons should be taken from the experience?”. It concludes that in the absence of a general doctrine guiding humanitarian intervention, and a solid mechanism capable of taking action when necessary, the decision on whether or not to intervene will be caught up in politics. Rwanda experience suggests that intervention is most likely where perceived national and ethical interests converge, less so when they conflict.