How to prevent trade based stock price manipulation
Ticari tabanlı borsa manipulasyonlarının önlenmesi
  1. Tez No: 102007
  2. Yazar: DENİZ İLALAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH KORAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa. Manipülasyon, Denge Fiyatı, Tasarım, Stock Market, Manipulation, Equilibrium Price, Institutional Design
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET TİCARİ TABANLI BORSA MANİPÜLASYONLARININ ENGELLENMESİ İlaları, Deniz Ekonomi Bölümü Yüksek Lisans Danışman: Prof. Dr. Semih Koray Ekim 2001 Ailen ve Gale (1992) borsa manipülasyonunun mümkün olduğu bir model tasarlamışlardır. Bu modeldeki zaman yapısı manipülatörlerin bilgi sahibi yatırımcı gibi görünmesini ve böylelikle yerleşik yatırımcıların hangi tip yatırımcıyla karşı karşıya olduklarını ayırt edememesini mümkün kılmıştır. Giriş yapan aytırımcının tipi yerleşik yatırımcı tarafınadn bilindiğinde ise bu bilgiden fayda sağlamak için çok geç kalınmaktadır. Bu çalışmada yerleşik yatırımcıların giriş yapan yatırımcıyı seansın başında ayırt edebilmesi için doğal bir tasarım kurulmuştur. Bu tasarım kabaca giriş yapan yatırımcıya arzu etmesi halinde elindeki hisse senetlerini önceki modele kıyasla daah geç satabilme olanağı sunmaktadır. Bu tasarım manipülatörler tarafından da bilindiğinden dolayı manipülatörler piyasaya girmekten vazgeçmişlerdir. Bilgi ashibi yatırımcılar ise beklenen karlarına göre piyasaya girmeyi ya da girmemeyi tercih etmektedirler. Bu tercih modelin temel verilerine göre değişmektedir. Ancak bazı durumlarda yerleşik yatırımcılar için beklenen toplam kazanç önceki modele oranla daha yüksek olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOW TO PREVENT TRADE BASED STOCK PRICE MANIPULATION İlalan, Deniz M. A. Department Of Economics Supervisor: Prof.Dr.Semih Koray October 2001 Allen and Gale (1992) construct a model to show that stock price manipulation is possible. The time structure of their model allows manipulators to pretend“informed”traders, so that the local investors cannot distinguish what type of entrant they are facing. When the type of the entrant becomes known to the local investors it is already too late to make any use of that information. In this study we show that an institution can be designed in a very natural fashion which induces different behaviours on the part of manipulators and“informed”traders at the beginning of the process. The institution designed roughly consists of entitling the entrants to resell stocks at a later date as well if they wish to do so. As this reasoning is also accessible to manipulators, the designed institution deters them from entering the market. Regarding the informed traders, their expected gain from entering the stock market may or may not be positive contingent on the basic parameters of the model. There are cases, however, when there is an improvement in the expected total gain of the local investors.