Rousseau's general will in the light of Isaiah Berlin
Isaiah Berlin'in görüşleri ışığında Rousseu'nun genel irade kavramı
- Tez No: 102008
- Danışmanlar: DR. SİMON WİGLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Rousseau, Genel İrade, Negatif Özgürlük, Pozitif Özgürlük, Romantizm, Rasyonalizm, Siyasal Tekçilik, Siyasal Çoğulculuk. iv, Rousseau, General Will, Negative Freedom, Positive Freedom, Romanticism, Rationalism, Political Monism, Political Pluralism. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET ISAİAH BERLİN'İN GÖRÜŞLERİ IŞIĞINDA ROUSSEAU' NUN GENEL İRADE KAVRAMI Necip Yıldız Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez yöneticisi: Dr. Simon Wigley Eylül, 2001 Bu tezde, Rousseau'nun Genel İrade kavramı Isaiah Berlin'in görüşleri ışığında ele alınmıştır. Berlin'in 'negatif özgürlük', 'pozitif özgürlük', 'siyasal tekçilik' ve 'siyasal çoğulculuk' hakkındaki görüşleri Genel İrade kavramına uygulanmış ve bu kavramın 'pozitif özgürlük' arayışı çerçevesinde değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır. Tezde, genel İrade kavramını, toplumcu şefkat görüşüyle açıklamaya çalışan romantik okuma biçimi genel çerçevesiyle verilmiş, fakat Berlin'in önerdiği rasyonalist okuma biçimi öne çıkarılmıştır. Tezde, Genel İrade kavramının dayandığı tekçilik, otoriterliğe kapı açabilecek bir olasılık olarak sunulmakla birlikte, Berlin gibi modernist liberallerin çoğulculuğu mutlaklaştirmalarmm ve herkese dayatmalarının da aynı şekilde otoriterlik olarak sunulabileceği savunulmuştur. Bu bağlamda Michael Kenny ve Richard Rorty'nin Berlin'e yönelttiği eleştirilere yer verilmiş, ve böylelikle Berlin'in Rousseau'yu okuma biçimi eleştirel bir açıdan değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROUSSEAU'S GENERAL WILL IN THE LIGHT OF BERLIN Necip Yıldız M.A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Dr. Simon Wigley September 2001 This thesis aims to investigate Rousseau's General Will in the light of Isaiah Berlin's views on negative freedom, positive freedom, political monism and political pluralism. It is argued that, along with the romanticist readings of the General Will which rely on compassion to explain the General Will, a rationalist reading of the General Will, as exampled by Isaiah Berlin, is also a possibility. According to that reading, the General Will is associated with positive freedom (i.e. rational autonomy) and therefore taken as a rationalist project. The singularity (or monism) of the General Will is criticized in the thesis since it might possibly lead to authoritarianism. However it is also argued that pluralism, as exampled by Berlin, might also turn out to be authoritarian if it seeks to ground itself upon an objective reality. This leaves us at an impasse with regard to the Rousseauian legacy, for it might leave us with no basis from which to challenge it.