Robert Nozick'in liberteryenizminde özgürlüğün imkanı
The possibility of freedom in Robert Nozick's libertarianism
- Tez No: 1020156
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÖKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nozick, Liberteryenizm, Özgürlük, Mülkiyet, Adalet, Nozick, Libertarianism, Freedom, Property, Justice
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 20. yüzyıl siyaset felsefesinin önemli düşünürlerinden biri olan Robert Nozick'in liberteryen özgürlük anlayışı incelenmektedir. Nozick'in Anarşi, Devlet ve Ütopya adlı eseri temel alınarak geliştirilen analizde, birey haklarının dokunulmazlığı, minimal devlet anlayışı ve mülkiyet hakkı ekseninde şekillenen bir siyasal felsefenin sınırları tartışılmıştır. Çalışmada öncelikle liberalizmin tarihsel kökenleri, temel ilkeleri ve farklı türleri (klasik liberalizm, sosyal liberalizm, neoliberalizm ve minarşizm) ele alınmıştır. Bu çerçevede bireycilik, özgürlük, mülkiyet, serbest piyasa ve hukukun üstünlüğü gibi kavramlar değerlendirilmiş; liberal gelenek içerisinde liberteryenizmin kuramsal yeri belirlenmiştir. Tezin ikinci bölümünde Nozick'in siyasal ve felsefi düşünce yapısı, hayatı ve eserleri bağlamında incelenmiş; doğal haklar, koruyucu birimler, görünmez el teorisi ve ahlaki yan sınırlamalar gibi kavramlar üzerinden onun devlet teorisi ortaya konmuştur. Nozick'in yetkilenmeye dayanan adalet anlayışı üç temel ilkeye dayandırılmıştır: Adil ilk edinim, adil transfer ve düzeltme ilkesi. Bu bağlamda, Nozick'in mülkiyet ve adalet anlayışının Rawls'ın yeniden dağıtımcı adalet teorisine karşı konumlandırıldığı görülmüştür. Son kısımda ise özgürlük kavramı felsefi arka planıyla birlikte ele alınmış; özellikle Hayek, Rand ve Rothbard gibi liberteryen düşünürlerin bireysel özgürlük, mülkiyet ve devlet ilişkisine dair görüşlerine yer verilmiştir. Ayrıca liberteryen özgürlük anlayışına yöneltilen eleştiriler de değerlendirilmiştir. Çalışma genel olarak, liberteryenizmin bireyi merkeze alan ve devletin müdahalesini asgariye indirgeyen yaklaşımının felsefi ve siyasal zeminini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the libertarian conception of freedom of Robert Nozick, one of the most important thinkers of 20th-century political philosophy. Drawing on Nozick's work Anarchy, State, and Utopia, the analysis explores the limitations of a political philosophy shape daround the inviolability of individual rights, the concept of a minimal state, and the right to property. The study first examines the historical roots, fundamental principles, and different varieties of liberalism (classical liberalism, social liberalism, neoliberalism, and minarchism). Within this framework, concepts such as individualism, freedom, property, the free market, and the rule of law are evaluated, and the theoretical place of libertarianism within the liberal tradition is determined. The second chapter of the thesis examines Nozick's political and philosophical thought within the context of his life and works. His theory of the state is presented through concepts such as natural rights, protective units, the invisible hand theory, and moral collateral constraints. Nozick's conception of justice, based on entitlement, is based on three fundamental principles: Just prima facie acquisition, just transfer and the principle of rectification. In this context, Nozick's understanding of property and justice is seen to be positioned against Rawls's theory of redistributive justice. The third section examines the concept of freedom along with it's philosophical background, particularly examining the views of libertarian thinkers such as Hayek, Rand, and Rothbard on the relationship between individual freedom, property, and the state. Criticisms of the libertarian understanding of freedom are also evaluated. Overall, the study aims to reveal the philosophical and political foundations of libertarianism sapproach, which centers the individual and minimizes state intervention.