Spor Yükseköğretim Kurumu Öğrencilerinin Uluslararası Spor Organizasyonlarına Yönelik Tutumu ile Paralimpik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Investigation of the Relationship Between the Attitudes of Students of Sport Higher Education Institutions towards International Sport Organisations and Paralympic Perceptions
  1. Tez No: 1020308
  2. Yazar: MERVE GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURKAY CEVAHİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Farkındalık, paralimpik farkındalık, paralimpik sporlar, tutum, uluslararası spor organizasyonları, Awareness, paralympic awareness, international sports organizations, Paralympic sports, attitudes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı spor yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin uluslararası spor organizasyonlarına yönelik tutumu ile paralimpik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden betimsel nitelik taşıyan ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'deki spor yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler oluştururken; örneklem grubunu ise Giresun, Karabük, Ordu, Rize, Samsun, Sinop ve Trabzon illerinde bulunan spor yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören 18 yaş ve üzeri, 385 kadın ve 504 erkek toplam 889 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak 'Kişisel Bilgi Formu', 'Uluslararası Spor Organizasyonlarına Yönelik Tutum Ölçeği' ve 'Paralimpik Sporlar Farkındalık Ölçeği' kullanılmıştır. Elde edilen verilere uygulanan normallik testi sonucunda, verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda istatistiksel analizlerde; Bağımsız Örneklem t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Tukey çoklu karşılaştırma testi ile değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmada gelir durumu değişkenine göre ölçek puanları arasında anlamlı farklılık görülmezken; yaş, cinsiyet, bölüm, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, sınıf, sporcu lisansı ve spor yılı değişkenlerinde bazı alt boyut ve toplam puanlarda anlamlı farklılık belirlenmiştir. Öğrencilerin USOYTÖ ile PSFÖ toplam puanı arasında düşük düzeyde ve pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmada katılımcıların gelir durumun değişkenine göre herhangi bir farklılık tespit edilmemiş, buna karşın yaş, cinsiyet, bölüm, anne-baba eğitim durumu, sınıf düzeyi, sporcu lisansı ve spor yılı değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklıklar belirlenmiştir. Genel olarak; kadın öğrencilerin, üst sınıfların, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü öğrencilerinin, lisanslı ve spor yılı fazla olan katılımcıların ilgili ölçek puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca USOYTÖ ile PSFÖ toplam puanları arasında düşük düzeyde, pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine the relationship between the attitudes of students enrolled in sports higher education institutions toward international sports organizations and their perceptions of the Paralympics. Material and Method: In this study, a descriptive correlational survey design, one of the quantitative research methods, was employed. The population of the study consisted of students enrolled in higher education institutions offering sports education in Türkiye. The sample comprised a total of 889 students aged 18 and over, including 385 women and 504 men, studying at sports higher education institutions located in the provinces of Giresun, Karabük, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, and Trabzon. The“Personal Information Form,”the“Attitude Scale toward International Sports Organizations,”and the“Paralympic Sports Awareness Scale”were used as data collection instruments. The results of the normality test indicated that the data were normally distributed. Accordingly, the Independent Samples t-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Tukey's multiple comparison test were employed in the statistical analyses. Pearson Correlation Analysis was also conducted to determine the relationships between the variables. Results: While the study found no significant differences in scale scores based on the income status variable, significant differences were identified in some subscales and total scores for the variables of age, gender, department, mother's educational status, father's educational status, grade level, athlete license, and years of participation in sports. A low-level, positive, and significant correlation was found between students' USOYTÖ and PSFÖ total scores. Conclusions: The study found no differences based on participants' income level; however, statistically significant differences were identified in the variables of age, gender, department, parents' educational status, grade level, athletic license, and years of athletic experience. In general, it was observed that female students, students in higher grades, students in the Physical Education and Sports Teaching department, and participants who were licensed and had more years of sports experience had higher scores on the relevant scales. Additionally, a low-level, positive, and statistically significant correlation was found between the total scores of the USOYTÖ and PSFÖ scales.