İnsan hakları bağlamında çocuk haklarının korunması ve ulusal gelişimi
Protection and national development of children's rights within the context of human rights
  1. Tez No: 1020307
  2. Yazar: CANGÜL ERLİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURU ŞAHYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hakları, İnsan hakları, Children's rights, Human rights
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çocuk haklarının insan hakları kuramı içindeki konumunu hak temelli yaklaşım çerçevesinde incelemekte ve Türkiye'deki normatif düzenlemeler ile uygulama arasındaki uyumsuzlukları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temel problemi, çocuk haklarının hukuki düzeyde tanınmasına rağmen uygulamada çocuğun bağımsız bir hak öznesi olarak yeterince güçlendirilememesidir. Bu doğrultuda araştırma, çocuk haklarının teorik temellerini açıklamak, hak temelli yaklaşımın çocuğu nasıl konumlandırdığını analiz etmek ve Türkiye'deki mevcut yapının bu yaklaşımı ne ölçüde yansıttığını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel yöntem temelinde yürütülmüş olup veri toplama tekniği olarak doküman analizi kullanılmıştır; bu kapsamda uluslararası sözleşmeler, ulusal mevzuat, resmi raporlar ve akademik literatür sistematik biçimde incelenmiştir. Elde edilen bulgular, Türkiye'de çocuk haklarına ilişkin normatif çerçevenin uluslararası standartlarla büyük ölçüde uyumlu olduğunu, ancak uygulama düzeyinde kurumsal koordinasyon eksiklikleri, çocukların karar alma süreçlerine sınırlı katılımı ve politika uygulamalarındaki yetersizlikler nedeniyle hak temelli yaklaşımın yeterince kurumsallaşamadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, çocuk haklarının etkin biçimde hayata geçirilebilmesi için yalnızca hukuki düzenlemelerin yeterli olmadığını; kurumsal yapıların güçlendirilmesi, politika süreçlerinin çocuk hakları perspektifiyle yeniden yapılandırılması ve çocuğun aktif bir hak öznesi olarak katılımını esas alan bütüncül bir dönüşümün gerekli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the position of children's rights within human rights theory through a rights-based approach and aims to reveal the discrepancies between the normative framework and its implementation in Türkiye. The main problem addressed in this study is that, despite the formal recognition of children's rights at the legal level, children have not been sufficiently empowered as autonomous rights-holders in practice. In this context, the research seeks to explain the theoretical foundations of children's rights, analyze how the rights-based approach conceptualizes the child, and evaluate to what extent the existing structure in Türkiye reflects this approach. The study is conducted using a qualitative research design, with document analysis employed as the primary data collection method. Accordingly, international conventions, national legislation, official reports, and relevant academic literature are systematically examined. The findings indicate that, although the normative framework regarding children's rights in Türkiye is largely compatible with international standards, the rights-based approach has not been adequately institutionalized in practice due to factors such as lack of institutional coordination, limited participation of children in decision-making processes, and inadequacies in policy implementation. These findings suggest that the effective realization of children's rights requires more than legal recognition; it necessitates the strengthening of institutional structures, the restructuring of policy processes from a children's rights perspective, and a comprehensive transformation that prioritizes children's active participation as rights-holders.