Serebral palsi tanılı hastalar ve annelerinde uyku kalitesi, uyku bozuklukları oranları ve etkileyen faktörler
Sleep quality, sleep disorder rates, and affecting factors in patients diagnosed with cerebral palsy and their mothers
  1. Tez No: 1020401
  2. Yazar: NARMINA MIRZAYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN ÖZLEM HERGÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, uyku bozuklukları, uyku ölçekleri, epilepsi, Cerebral palsy, sleep disorders, sleep scales, epilepsy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, 2025-2026 yılları arasında Çukurova Universitesi Balcalı Hastanesi Çocuk Nöroloji polikliniğine başvuran serebral palsi hastaları ve annelerinde uyku kalitesi, uyku bozuklukları ve etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nöroloji BD'da izlenen serebral palsi tanılı çocuklar ve annelerinin uyku kaliteleri ve uyku bozukluklarının varlığını anketleme yöntemi ile incelemeyi ve varsa bu bozukluklara etki eden faktörleri araştırmayı planladık. Bu amaçla çocuklar için 'Çocuklar İçin Uyku Bozukluğu Ölçeği Formu', 'Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi', hastaların anneleri için 'Yaşam Kalitesi Ölçekleri' ve 'Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi' kullanılmıştır.. Bulgular: Bu çalışmaya serebral palsi tanısı ile izlenen 56 çocuk ve annesi dahil edildi. Olguların yaş ortalaması 10,48±4,28 yıl olup, erkek cinsiyet oranı %73,2 olarak saptandı. Çocukların %80,4'ünde Çocuklar İçin Uyku Bozukluğu Ölçeği toplam skoru 39 ve üzerinde bulunarak uyku bozukluğu olduğu belirlendi. Annelerin PUKİ toplam skor ortalaması 7,00±3,04 olup, annelerin %58,9'unda kötü uyku kalitesi mevcuttu. Yaş ile çocukların uyku skorları arasında negatif yönlü, kardeş sayısı ile ÇUBÖ toplam skoru arasında ise pozitif yönlü anlamlı ilişki saptandı. Mental retardasyon ve psikiyatrik hastalık varlığı çocuk uyku skorlarını anlamlı düzeyde artırırken, çocukların uyku bozukluğu düzeyi arttıkça annelerin uyku kalitesinin de bozulduğu görüldü. Sonuç: Serebral palsili çocuklarda ve annelerinde uyku bozukluklarının sık görülmesi hem klinik hem de bakım yükü açısından oldukça önemli ve çoğu zaman yeterince ele alınmayan bir konudur. SP'li çocukların annelerinde uyku bozuklukları oldukça yaygındır ve genellikle çocuğun uyku sorunlarıyla paralel seyreder. Çocukların klinik izlemleri sırasında hastalardaki uyku bozukluklarının düzenli olarak incelenmemesi nedeniyle oluşabilen tedavi gecikmeleri de oranın artmasına neden olabilmektedir. Klinik pratikte uzun polisomnografi gibi testler her hasta için mümkün değildir. Bu nedenle kısa, valide ve kolay uygulanabilir anketler büyük önem taşır. Çalışmamızda anne ve çocuğa verdiğimiz standardizasyonu yapılmış testlerin yoğun poliklinik çalışmaları içinde bile ranhatlıkla uygulanabilir ve değerlendirilebilir olduğunu gördük. Uyku bozuklukları SP yönetiminin rutin bir parçası olmalıdır. Erken tanı ile yaşam kalitesinde belirgin bir artış sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine sleep quality, sleep disorders, and the factors influencing them in children diagnosed with cerebral palsy and their mothers who attend the Pediatric Neurology Outpatient Clinic of Çukurova University Balcalı Hospital between 2025 and 2026. Materials and Methods: In this study, we aim to evaluate the sleep quality and the presence of sleep disorders in children diagnosed with cerebral palsy and their mothers, who are followed at the Division of Pediatric Neurology, Department of Pediatrics, Faculty of Medicine of Çukurova University, using a survey-based approach. Additionally, we plan to investigate the factors that may influence these disorders, if present. For this purpose, the Sleep Disorders Scale for Children (SDSC) and the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ) will be administered to the children, while the Quality of Life Scales and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) will be applied to the mothers. Results: Fifty-six children diagnosed with cerebral palsy and their mothers were included in this study. The mean age of the children was 10.48±4.28 years, and 73.2% were male. Sleep disturbance was identified in 80.4% of the children, as their total Sleep Disturbance Scale for Children score was 39 or higher. The mean Pittsburgh Sleep Quality Index score of the mothers was 7.00±3.04, and 58.9% of the mothers had poor sleep quality. A negative correlation was found between age and children's sleep scores, whereas a positive correlation was observed between the number of siblings and the total SDSC score. The presence of intellectual disability and psychiatric comorbidity was associated with significantly higher sleep scores in children, and maternal sleep quality worsened as the severity of sleep disturbances in children increased. Conclusion: Sleep disorders in children with cerebral palsy and their mothers are highly important in terms of both clinical outcomes and caregiving burden, yet they are often insufficiently addressed. Sleep disturbances are quite common among mothers of children with CP and generally progress in parallel with the child's sleep problems. Delays in treatment, which may occur because sleep disorders are not routinely assessed during the clinical follow-up of these patients, may also contribute to the increased frequency of these problems. In clinical practice, tests such as prolonged polysomnography are not feasible for every patient. Therefore, brief, validated, and easily applicable questionnaires are of great importance. In our study, we observed that the standardized tests administered to mothers and children could be easily applied and evaluated even within busy outpatient clinic settings. Sleep disorders should be a routine component of CP management. With early diagnosis, a significant improvement in quality of life can be achieved.