Hastanede yatan 10-15 yaş arasındaki çocukların ve ebeveynlerinin psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi
An examination of the psychological resilience levels of hospitalized children aged 10–15 and their parents
- Tez No: 1020402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN KAYTEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn, Çocuk, Psikolojik Sağlamlık, Parent, Child, Psychological Resilience
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, hastanede yatan 10-15 yaş arasındaki çocukların ve ebeveynlerinin psikolojik sağlamlık düzeyleri incelenmiştir. Araştırmanınevrenini Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı hastanelerde (özel/devlet) yatarak tedavi olan 10-15 yaşlarındaki çocuklar ve ebeveynleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu hastanelerde çocuğu yatarak tedavi gören ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden ebeveynler ve çocukları oluşturmaktadır (n=200). Araştırmada veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ve“Çocuk Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda“Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ile ebeveyn eğitim durumu ve çocuğun hastaneye yatış nedeni arasında anlamlı bir farklılık bulunurken (p<.05);“Çocuk Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ile doğum sırası, çocuğun hastanede yatış süresi arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur(p<.05). Ayrıca ebeveynlerin psikolojik sağlamlılık düzeyi artıkça çocukların da psikolojik sağlamlılık düzeylerinin arttığı, yetişkin psikolojik sağlamlığının, çocuk psikolojik sağlamlığını anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the psychological resilience levels of hospitalized children aged 10–15 and their parents. The population consisted of children aged 10–15 and their parents who were hospitalized in public and private hospitals affiliated with the Diyarbakır Provincial Health Directorate. The sample consisted of children and their parents who were hospitalized in these hospitals and voluntarily agreed to participate in the study (n = 200). Data were collected using a“Personal Information Form,”the“Adult Psychological Resilience Scale,”and the“Child Psychological Resilience Scale.”The results showed a significant difference between scores on the Adult Psychological Resilience Scale and parental education level, as well as the reason for the child's hospitalization (p < .05). A significant difference was also found between scores on the Child Psychological Resilience Scale and birth order, as well as the child's length of hospital stay (p < .05). Furthermore, it was determined that as parents' psychological resilience levels increased, children's psychological resilience levels also increased. In addition, adult psychological resilience significantly predicted children's psychological resilience.