Ulus markalama kavramının dönüşümü: Kavram ve uygulama perspektifinden bir inceleme
The transformation of the concept of nation branding: An examination from conceptual and practical perspectives
- Tez No: 1020480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGÜN KÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Marka, Markalama, Ulus Markalama, Rekabetçi Kimlik, İyi Ülke, Brand, Branding, Nation Branding, Competitive Identitiy, Good Country
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Ulus Markalama, ulusların da tıpkı ürün ve hizmetler gibi markalanabileceği fikrinden hareketle ortaya çıkmıştır. Kavram başlangıçta ülkelerin pazarlama ve tanıtım ihtiyacına bir yanıt olarak kullanılırken zamanla rekabet ve itibar kazanmalarının bir yolu olarak görülmüştür. Bu tez çalışmasında, Ulus Markalama kavramının zaman içerisindeki değişim ve dönüşümü hem kavramsal hem de uygulama perspektifinden kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Kavramın geçirdiği dönüşüm üzerinden, Ulus Markalamanın tarihsel olarak ne anlam ifade ettiği ve kavramın teorideki ve pratikteki yansımaları incelenmiştir. Çalışmada doküman ve betimleyici analiz yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Doküman analiziyle Ulus Markalama kavramıyla ilgili akademik çalışmalar, raporlar ve politika belgeleri incelenmiş, betimleyici analiz ile tarihsel gelişmeler ve ülkeye özgü uygulamalar üzerinden kavrama ilişkin kapsamlı bir genel görünüm sunarken, literatür ve vaka çalışmaları genelinde tekrar eden kalıplar ve temaları ortaya koyularak stratejiler ve sonuçlar hakkında derinlemesine bilgi sağlanmıştır. Tez bulguları, Ulus Markalama kavramının ve olgusunun yalnızca tanıtım amaçlı bir yöntem olmanın ötesine geçtiğini ve artık ülkelerin rekabet ve itibar stratejilerinin planlamalarının ayrılmaz bir parçası hâline geldiğini göstermektedir. Bu bulgulara dayanarak çalışma, ulus markalamadaki dönüşümün kavramsal sınırların kademeli olarak genişlemesiyle açıklanabileceği sonucuna varmaktadır. Kavram başlangıçta tanıtım ve imaj oluşturma ile ilgili olarak ortaya çıkmış, daha sonra pazarlama ve ekonomik rekabet gücüyle ilişkilendirilmiş, ardından stratejik bir kimlik ve itibar çerçevesine dönüşmüş ve son olarak İyi Ülke Denklemi yaklaşımıyla yeni bir boyut kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nation branding emerged from the idea that nations, like products and services, can also be branded. Although the concept was initially used as a response to countries' marketing and promotional needs, it gradually came to be regarded as a means of enhancing their competitiveness and reputation. This thesis comprehensively examines the changes and transformation of the concept of nation branding over time from both conceptual and practical perspectives. By focusing on this transformation, the study explores the historical meanings attributed to nation branding and its reflections in both theory and practice. The study employs document analysis and descriptive analysis methods together. Through document analysis, academic studies, reports, and policy documents related to nation branding were examined. Descriptive analysis was used to provide a comprehensive overview of the concept through historical developments and country-specific practices. It also identified recurring patterns and themes across the literature and case studies, thereby providing in-depth insights into the strategies adopted and the outcomes achieved. The findings of this thesis indicate that the concept and practice of nation branding have evolved beyond serving merely as a promotional method and have become an integral part of the planning of countries' competitiveness and reputation strategies. Based on these findings, the study concludes that this transformation in nation branding can be explained by the gradual expansion of its conceptual boundaries. Initially, the concept emerged in relation to promotion and image building; it subsequently became associated with marketing and economic competitiveness, later evolved into a strategic framework for national identity and reputation, and ultimately acquired a new dimension through the Good Country Equation approach.