The effect of heat recovery ventilation on school indoor air persistent organic pollutant levels
Okullarda geri kazanımlı havalandırmanın iç hava ortamında kalıcı organik kirletici düzeylerine etkisi
  1. Tez No: 1020479
  2. Yazar: ÇAĞRI ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT CEMİL SOFUOĞLU, DOÇ. DR. ZİYA HAKTAN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre kalitesi, Çevre kirleticiler, Environmental quality, Environmental pollutants
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Çocuklar günde yaklaşık 6-10 saatlerini okullarda geçirmektedir; bu durum okullardaki iç hava kalitesini (İHK) sağlık ve gelişimleri açısından kritik kılmaktadır. Bu çalışma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 130 örnekleme günü boyunca mekanik havalandırmalı (MH) ve doğal havalandırmalı (DH) sınıfları karşılaştırarak bir ilkokulda İHK'yi kapsamlı şekilde değerlendirmiştir. PM1 konsantrasyonları MH'de 5,21±3,77 µg/m^3, DH'de 6,84±5,25 µg/m^3 ve dış ortamda 18,5±13,9 µg/m^3 olarak ölçülmüş; iç/dış oranları sırasıyla 0,37 ve 0,45 bulunarak dış kaynakların birincil katkı sağladığı doğrulanmıştır. CO2 izlemesi, mekanik havalandırmanın optimal debilerde 1000 ppm altında konsantrasyonlar sağladığını, doğal havalandırmanın ise sürekli bu eşiği aştığını (medyan: 1175-1442 ppm) göstermiştir. Partikül, gaz ve toz fazlarında 16 PAH ve 14 OPFR'nin kimyasal analizi zıt örüntüler ortaya koymuştur. PM1'e bağlı PAH konsantrasyonları dış ortam baskınlığı gösterirken (İ/D<1), gaz fazı PAH'lar belirgin iç ortam zenginleşmesi sergilemiş (İ/D>3), naftalin toplam konsantrasyonun >%90'ını oluşturmuştur. OPFR analizinde TBOEP ve klorlu bileşikler baskın türler olarak belirlenmiş, yüksek iç ortam seviyeleri önemli iç ortam kaynaklarını katkıları işaret etmiştir. PMF ile kaynak belirleme çalışmalarında, beş PAH ve altı OPFR kaynağı tanımlanmıştır. CFD analizi, öğrenci PM1 maruziyetini minimize etmek için 30° difüzör açısıyla 893 m3/h debiyi optimal olarak belirlemiştir. Akademik bir yılı temsil eden sağlık risk değerlendirmesi, optimize koşullarda ihmal edilebilir kanserojen riskler (10^-8) göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Children spend approximately 6-10 hours daily in schools, making indoor air quality (IAQ) in schools critical for their health and development. This study comprehensively evaluated IAQ in a primary school by comparing mechanically ventilated (MV) and naturally ventilated (NV) classrooms over 130 sampling days during the 2022-2023 academic year. PM1 concentrations averaged 5.21±3.77 µg/m^3 (MV), 6.84±5.25 µg/m^3 (NV), and 18.5±13.9 µg /m^3 (outdoor), with indoor-to-outdoor ratios of 0.37 and 0.45, respectively, confirming outdoor sources as primary contributors. CO2 monitoring demonstrated that mechanical ventilation maintained concentrations below 1000 ppm at optimal flow rates, while natural ventilation consistently exceeded this threshold (median: 1175-1442 ppm). Chemical analysis of 16 PAHs and 14 OPFRs across particulate, gas, and dust phases revealed contrasting patterns. PM1-bound PAH concentrations showed outdoor dominance (I/O<1), whereas gas-phase PAHs exhibited significant indoor enrichment (I/O>3), with naphthalene contributing >90% of total concentrations. OPFR analysis identified TBOEP and chlorinated compounds as dominant species, with elevated indoor levels indicating contributions from indoor sources. Source apportionment using PMF identified five PAH sources and six OPFR sources. CFD analysis optimized ventilation parameters, identifying 893 m3/h flow rate with 30° diffuser angle as optimal for minimizing student PM1 exposure. Health risk assessment indicated negligible carcinogenic risks (10^-8) for one academic year PAH exposure under optimized conditions.