Zihin yetersizliği olan öğrencilerin istihdamsürecine hazırlanmasında video model yöntemiile sosyal beceri öğretimi: Karma yöntemaraştırması
Teaching social skills via video modeling in preparation for the employment process for students with intellectual disabilities: A mixed-methods research study
  1. Tez No: 1020491
  2. Yazar: ALPER GÜLAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ÇİFCİ TEKİNARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal beceri, Özel eğitim, Social skill, Special education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, zihin yetersizliği olan lise öğrencilerinin istihdam sürecinde gerekli görülen sosyal beceri öğretimi yapılmıştır. Bu amaçla öncelikle istihdam edilebilirliklerini arttırabilmeye yönelik gerekli sosyal beceri belirlenmiştir. Belirlenen sosyal beceriler arasında yer alan“olumsuz durumların bildirilmesi”becerisinin video modelle öğretiminin etkililiği sınanmıştır. Öğretimi gerçekleştirilen olumsuz durumların bildirilmesi sosyal becerisinin kalıcılığı ve farklı ortamlara genelleme durumları değerlendirilmiştir. Araştırma karma yöntem araştırmasının keşfedici sıralı deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın ilk aşamasında nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Zihin yetersizliği olan bireylerin işveren ve yöneticileri, iş arkadaşları ve sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan meslek lisesi öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. İkinci aşamada,“Olumsuz durumların bildirilmesi”video modelle öğretilmiştir. Tek denekli araştırma yöntemlerinden katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın üçüncü aşamasında araştırmaya katılan zihin yetersizliği olan lise öğrencilerinin ve öğretmenlerinin gerçekleştirilen öğretime ilişkin görüşleri belirlenmiştir. Araştırmanın ilk bulgusunda işveren ve yöneticiler, iş arkadaşlarının yanı sıra öğretmenlerin de görüşleri doğrultusunda istihdam edilebilme için gerekli sosyal beceriler belirlenmiştir. Bunlar; zihin yetersizliği olan bireylerin iş hayatında olumsuz durumların bildirilmesi, verilen görevlerin anlaşılmaması, nezaket kuralları, iletişim ve ifade becerilerinde yaşadıkları güçlüklerle baş edebilmesi. Hafif düzeyde zihin yetersizliği olan lise öğrencilerinde olumsuz durumların bildirilmesi sosyal becerisinin öğretiminde video modelle öğretim yönteminin etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Bulgular ayrıca, zihin yetersizliği olan lise öğrencilerinin ve öğretmenlerinin video modelle öğretim yönteminin tercih edilen, olumlu, etkili bulunan ve farklı becerilerin öğretiminde kullanılabileceği yönünde görüşleri ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, social skills considered necessary in the employment process were taught to high school students with intellectual disabilities. For this purpose, the social skill required to increase their employability was first determined. Among the identified social skills, the effectiveness of video modeling in teaching the skill of“reporting adverse situations”was examined. The maintenance of the social skill of reporting adverse situations following instruction and its generalization across different settings were also evaluated. The study was conducted using the exploratory sequential design of mixed methods research. In the first phase of the study, the semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was used. The views of employers and managers of individuals with intellectual disabilities, their co-workers, and vocational high school teachers who had inclusion students in their classrooms were sought. In the second phase, the skill of“reporting adverse situations”was taught through video modeling. A multiple probe design across participants, one of the single-subject research methods, was used. In the third phase of the study, the views of the high school students with intellectual disabilities who participated in the study and of their teachers regarding the implemented instruction were determined. The initial findings of the study revealed the social skills necessary for employability based on the views of employers and managers, co-workers, and teachers. These skills included reporting adverse situations in working life, expressing when assigned tasks were not understood, observing rules of politeness, and coping with difficulties in communication and self-expression experienced by individuals with intellectual disabilities. It was concluded that video modeling was effective in teaching the social skill of reporting adverse situations to high school students with mild intellectual disabilities. The findings also revealed that both high school students with intellectual disabilities and their teachers viewed video modeling instruction as a preferred, positive, and effective instructional method that could be used to teach different skills.