Ameliyathanede güvenli teknoloji kullanımı ile kişi merkezli perioperatif hemşirelik yaklaşımı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between safe technology use in the operating room and person-centered perioperative nursing approach
  1. Tez No: 1020501
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ALTUNDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRİYE İLKAY GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Güvenli teknoloji kullanımı, Hemşirelik, Kişi merkezli bakım, Perioperatif bakım, Nursing, Operating room, Perioperative care, Person-centered care, Safe technology use
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, ameliyathane hemşirelerinin güvenli teknoloji kullanım düzeyleri ile kişi merkezli perioperatif hemşirelik yaklaşımları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı, ilişkisel ve kesitsel türde yapıldı. Veriler, 9 Şubat - 15 Nisan 2026 tarihleri arasında Türkiye genelinde aktif çalışan 207 ameliyathane hemşiresinden kartopu örnekleme yöntemiyle çevrimiçi ortamda toplandı. Veri toplamada Kişisel Bilgi Formu, Ameliyathanede Güvenli Teknoloji Kullanımı Ölçeği ve Kişi Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği kullanıldı. İstatistiksel değerlendirmede tanımlayıcı analizler, t-testi, varyans analizi, Pearson korelasyon ve hiyerarşik çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulandı. Hemşirelerin güvenli teknoloji kullanımı puan ortalaması 58.63±10.01, kişi merkezli perioperatif hemşirelik puan ortalaması 67.51±10.53 bulundu. Teknolojik cihaz eğitimi alan hemşirelerin güvenli teknoloji kullanım düzeyleri daha yüksek saptandı. Ameliyathanede Güvenli Teknoloji Kullanımı Ölçeği ve Kişi Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği toplam puanları ile tüm alt boyutları arasında pozitif yönde, ileri düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edildi (p<0.001). Hiyerarşik regresyon analizinde, demografik ve mesleki özelliklerden bağımsız olarak, güvenli teknoloji kullanımının kişi merkezli perioperatif hemşirelik yaklaşımını pozitif yönde yordadığı ve varyansın %32.3'ünü açıkladığı belirlendi. Sonuç olarak, ameliyathanede teknolojinin güvenli kullanımı, kişi merkezli perioperatif bakımın vazgeçilmez bir bileşeni ve güçlü bir belirleyicisidir. Hemşirelerin teknolojik yetkinliklerinin geliştirilmesi, salt cihaz kullanım becerisinin ötesinde, cerrahi süreçlerde hastayı merkeze alan insani bakım kalitesini güvence altına alan stratejik bir zorunluluktur. Bu doğrultuda, ameliyathane hemşirelerine yönelik teknolojik beceriler ile insani bakım felsefesini entegre eden hizmet içi eğitim programlarının planlanması ve bu ilişkinin müdahale çalışmalarıyla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive, correlational, and cross-sectional study was conducted to determine the relationship between operating room nurses' levels of safe technology use and person-centered perioperative nursing approaches. Data were collected online between February 9 and April 15, 2026, from 207 actively working operating room nurses across Turkey using the snowball sampling method. A Personal Information Form, the Safe Technology Use in the Operating Room Scale, and the Person-Centered Perioperative Nursing Scale were used for data collection. Descriptive statistics, t-test, analysis of variance, Pearson correlation, and hierarchical multiple linear regression analyses were applied for statistical evaluation. The mean score for safe technology use was 58.63±10.01, and the mean score for person-centered perioperative nursing was 67.51±10.53. Nurses who received training on technological devices had higher levels of safe technology use. A highly significant positive correlation was found between the total scores and all sub-dimensions of the Safe Technology Use in the Operating Room Scale and the Person-Centered Perioperative Nursing Scale (p<0.001). Hierarchical regression analysis revealed that, independent of demographic and professional characteristics, safe technology use positively predicted the person-centered perioperative nursing approach, explaining 32.3% of the variance. In conclusion, the safe use of technology in the operating room is an indispensable component and a strong predictor of person-centered perioperative care. Developing nurses' technological competence is a strategic necessity that guarantees the quality of humanistic, patient-centered care during surgical processes, beyond mere device usage skills. Accordingly, it is recommended to plan in-service training programs for operating room nurses that integrate technological skills with the philosophy of humanistic care, and to support this relationship with interventional studies.