Lise öğrencilerinde anne- baba tutumlarının mizaç özellikleri ve psikolojik sağlamlık düzeyine etkisi
The effect of parental attitudes on temperament traits and psychological resilience among high school students
  1. Tez No: 1020614
  2. Yazar: CEMİLE GÜVENEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÖZBAŞ GENÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Hemşirelik, Psychiatry, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anne-Baba Tutumu, Ergenlik, Mizaç, Psikiyatri hemşireliği, Psikolojik Sağlamlık, Adolescence, Parental Attitude, Psychiatric Nursing, Psychological Resilince, Temperament
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, lise öğrencilerinin anne baba tutumlarının mizaç özellikleri ve psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla, Kilis il merkezinde liselerde öğrenim gören 700 öğrenci ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“ Anne Baba Tutum Ölçeği”,“Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire Mizaç Ölçeği (TEMPS-A Mizaç Ölçeği) ”ve“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) ”kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS for windows 25.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Araştırma sonucunda öğrencilerin anne ve baba tutumlarını ağırlıklı olarak demokratik düzeyde algıladıkları belirlendi. Öğrencilerin belirgin bir baskın mizaç özelliği göstermedikleri ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptandı. Anne ve baba tutumları ile siklotimik mizaç arasında pozitif yönde ve düşük düzeyde anlamlı ilişki saptandı (p<0,01). Öğrencilerin anne baba tutumları, mizaç özellikleri ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin çeşitli sosyodemografik özelliklere göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlendi. Ayrıca demokratik anne ve baba tutumuna sahip öğrencilerin psikolojik sağlamlık ve siklotimik mizaç puanlarının, otoriter anne ve baba tutumuna sahip öğrencilere göre daha yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Araştırma sonucunda, anne baba tutumlarının ergenlerin mizaç özellikleri ve psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerinde etkili olduğu belirlendi. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ergenlerin psikolojik sağlamlığını desteklemeye yönelik çalışmalarda aile tutumlarının göz önünde bulundurulması ve demokratik ebeveyn tutumlarının desteklenmesine yönelik girişimlerin planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with 700 high school students studying in the central district of Kilis province to determine the effects of parental attitudes on adolescents' temperament traits and psychological resilience levels. Data were collected using a“Personal Information Form,”the“Parental Attitude Scale,”the“Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, and San Diego Autoquestionnaire (TEMPS-A),”and the“Brief Resilience Scale.”The obtained data were analyzed using the IBM SPSS Statistics for Windows (Version 25.0) software package. The results of the study revealed that students predominantly perceived their parental attitudes as democratic. It was found that the students did not exhibit a distinct dominant temperament trait, and their psychological resilience levels were moderate. A low-level, statistically significant positive correlation was found between parental attitudes and cyclothymic temperament (p<0.01). Furthermore, students' parental attitudes, temperament traits, and psychological resilience levels showed significant differences based on various sociodemographic characteristics. Additionally, students with democratic parental attitudes were found to have higher psychological resilience and cyclothymic temperament scores compared to students with authoritarian parental attitudes (p<0.05). In conclusion, the study determined that parental attitudes significantly influence adolescents' temperament traits and psychological resilience levels. In light of these findings, it is recommended that family attitudes be taken into account in interventions aimed at supporting adolescent resilience, and programs supporting democratic parenting practices should be planned.