10-18 yaş arasındaki çocuklarda bilgisayar oyunu oynamanın çocukların kan basıncı üzerine etkisi
Effects of computer game playing on ambulatory and office blood pressure in children aged 10–18 years
- Tez No: 1020615
- Danışmanlar: DR. MUHARREM BOSTANCI, DR. OKAN AKACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunu, ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu, kan basıncı, hipertansiyon, çocuk, adölesan, Computer games, ambulatory blood pressure monitoring, blood pressure, hypertension, children, adolescents
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 10–18 yaş arasındaki çocuk ve adölesanlarda bilgisayar oyunu oynamanın kan basıncı üzerine etkisinin ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu (AKBM) ile değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlam Çocuk Polikliniği'nde yürütülen prospektif gözlemsel bir araştırma olarak planlandı. Araştırmaya 10–18 yaş arasında toplam 98 çocuk ve adölesan dahil edildi. Katılımcılardan günlük bilgisayar oyunu oynama süresi, oyun oynama saatleri ve oyun türüne ilişkin bilgiler standart bir anket formu ile elde edildi. Tüm katılımcılara aynı cihaz ile 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu uygulandı. Kan basıncı ölçümleri 2022 American Heart Association pediatrik ambulatuvar kan basıncı sınıflamasına göre değerlendirildi. Oyun sırasında, oyun öncesi ve oyun dışı dönemlere ait sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca katılımcıların ambulatuvar hipertansiyon fenotipleri ile gece kan basıncı düşüş (dipping) paternleri analiz edildi. Katılımcıların %69,4'ü normotansif, %13,3'ü beyaz önlük hipertansiyonu, %6,1'i maskelenmiş hipertansiyon ve %11,2'si ambulatuvar hipertansiyon olarak sınıflandırıldı. Bilgisayar oyunu oynanması sırasında sistolik kan basıncı, diyastolik kan basıncı ve ortalama arter basıncı değerlerinin, gündüz oyun oynanmayan döneme göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (p<0,001). Benzer şekilde oyun sırasında elde edilen sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı değerleri, oyun öncesindeki bir saatlik döneme göre de anlamlı derecede yüksekti (p<0,001). Rekabetçi ve şiddet içerikli bilgisayar oyunları oynayan çocuklarda sistolik non-dipper paternin daha sık görüldüğü belirlendi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde oyun türünün sistolik non-dipper patern için bağımsız bir belirleyici olduğu gösterildi. Sonuç olarak, bilgisayar oyunu oynanması çocuk ve adölesanlarda kısa dönemde sistolik ve diyastolik kan basıncında anlamlı artışa neden olmaktadır. Ayrıca rekabetçi ve şiddet içerikli oyunların gece kan basıncı düşüş paternini olumsuz etkileyebileceği ve non-dipper patern gelişimi ile ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Bu bulgular, dijital oyun alışkanlıklarının çocukluk çağındaki kardiyovasküler risk faktörleri üzerindeki olası etkilerine dikkat çekmekte olup, uzun dönem sonuçların ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklemli ve uzun süreli prospektif çalışmalara gereksinim olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to evaluate the effects of computer game playing on blood pressure in children and adolescents aged 10–18 years using ambulatory blood pressure monitoring (ABPM). This prospective observational study was conducted at the Healthy Child Outpatient Clinic of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. A total of 98 children and adolescents aged 10–18 years were enrolled. Information regarding daily computer game duration, gaming schedule, and game type was collected using a standardized questionnaire. All participants underwent 24-hour ABPM using the same monitoring device. Blood pressure measurements were evaluated according to the 2022 American Heart Association pediatric ambulatory blood pressure classification. Systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), and mean arterial pressure (MAP) values recorded during gaming were compared with those obtained during the one-hour pre-gaming period and daytime non-gaming periods. Ambulatory blood pressure phenotypes and nocturnal blood pressure dipping patterns were also analyzed. Among the participants, 69.4% were classified as normotensive, 13.3% as having white-coat hypertension, 6.1% as having masked hypertension, and 11.2% as having ambulatory hypertension. SBP, DBP, and MAP values were significantly higher during computer game playing than during daytime non-gaming periods (p<0.001). Likewise, SBP, DBP, and MAP measured during gaming were significantly higher than those recorded during the one-hour pre-gaming period (p<0.001). Children who predominantly played competitive or action-based computer games demonstrated a significantly higher prevalence of the systolic non-dipper pattern. Multivariable logistic regression analysis identified game type as an independent predictor of the systolic non-dipper pattern. In conclusion, computer game playing is associated with significant short-term increases in systolic and diastolic blood pressure in children and adolescents. Furthermore, competitive and action-based games may adversely affect the normal nocturnal decline in blood pressure and are independently associated with the development of a systolic non-dipper pattern. These findings suggest that gaming habits may contribute to early cardiovascular risk in the pediatric population and highlight the need for larger prospective studies with long-term follow-up to clarify the clinical significance of these observations.