Non-spesifik kronik bel ağrılı bireylerde bilişsel işlevlerin, fiziksel aktivite düzeyi, ağrı algısı, şiddeti ve başa çıkma stratejileriyle ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of the relationships between cognitive functions and physical activity level, pain perception, pain intensity, and pain coping strategies in individuals with non-specific chronic low back pain
  1. Tez No: 1020616
  2. Yazar: BURCU AKALIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Neurobilişsel işlevler, Neurocognitive functions
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik bel ağrısının yalnızca fiziksel fonksiyonları değil; dikkat, yürütücü işlevler ve bilgi işleme hızı gibi bilişsel süreçleri de etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, non-spesifik kronik bel ağrılı (NSKBA) bireylerde bilişsel işlevlerin fiziksel aktivite düzeyi, ağrı algısı ve ağrıyla başa çıkma stratejileri ile ilişkisini incelemektir. Yöntem: Katılımcıların bilişsel işlevleri; yürütücü işlevler, bilişsel esneklik ve problem çözme becerilerini değerlendirmek amacıyla Wisconsin Kart Eşleştirme Testi (WKET), seçici dikkat ve inhibisyonu değerlendirmek amacıyla Stroop Testi, bilgi işleme hızı ve dikkat performansını değerlendirmek amacıyla Sembol Sayı Modaliteleri Testi (SDMT) ve genel bilişsel durumu değerlendirmek amacıyla Mini Mental Durum Testi (MMDT) ile değerlendirilmiştir. Fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği-Kısa Formu (IPAQ-SF) ile analiz edilmiştir. Ağrı şiddeti, ağrı felaketleştirme, ağrı öz-yeterliği, depresyon düzeyi ve uyku kalitesi geçerli ölçekler aracılığıyla değerlendirilmiştir. Veriler korelasyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 33.60±9.62 yıl olan 85 non-spesifik kronik bel ağrılı birey dahil edildi. Katılımcıların %67.1'i kadındı. Mini Mental Durum Testi puanları tüm katılımcılarda normal sınırlarda bulundu. Fiziksel aktivite düzeyi ile Wisconsin Kart Eşleştirme Testi doğru yanıt sayısı arasında zayıf düzeyde pozitif ilişki saptandı (p<0.05). Ağrı süresi arttıkça Wisconsin Kart Eşleştirme Testi doğru yanıt sayısının azaldığı belirlendi (p<0.05). Ağrı şiddeti, ağrı felaketleştirme, ağrı öz-yeterliği ve fonksiyonel engellilik ile bilişsel işlevler arasında anlamlı ilişki bulunmadı (p>0.05). Ağrıyla başa çıkma stratejileri Stroop interferans skoru ve Wisconsin Kart Eşleştirme Testi kavramsal düzey yanıt yüzdesi ile zayıf düzeyde ilişkili bulundu (p<0.05). Uyku kalitesi ve depresyon düzeyi arttıkça Wisconsin Kart Eşleştirme Testi perseveratif hata sayısının arttığı, kavramsal düzey yanıt yüzdesinin ise azaldığı belirlendi (p<0.01). Sonuç: Non-spesifik kronik bel ağrılı bireylerde bilişsel performans, özellikle yürütücü işlevler düzeyinde depresyon ve uyku kalitesi ile ilişkili bulunmuştur. Fiziksel aktivite düzeyi bazı yürütücü işlev parametreleriyle ilişkili olsa da, ağrı şiddeti, ağrı felaketleştirme, ağrı öz-yeterliği ve fonksiyonel engellilik ile anlamlı ilişki saptanmamıştır. Bu bulgular, kronik bel ağrısında bilişsel işlevlerin ağrının doğrudan klinik göstergelerinden çok psikososyal faktörlerle ilişkili olabileceğini ve değerlendirme ile rehabilitasyon süreçlerinde biyopsikososyal yaklaşımın önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between cognitive functions and physical activity level, pain perception, and pain coping strategies in individuals with non-specific chronic low back pain (NSCLBP). It is suggested that chronic low back pain affects not only physical functioning but also cognitive processes such as attention, executive functions, and information processing speed. Methods: A total of 85 individuals diagnosed with NSCLBP were included in the study. Cognitive functions were assessed using the Wisconsin Card Sorting Test (WCST), the Stroop Test, the Symbol Digit Modalities Test (SDMT), and the Mini-Mental State Examination (MMSE). Physical activity level was evaluated using the International Physical Activity Questionnaire–Short Form (IPAQ-SF). Pain intensity, pain catastrophizing, pain self-efficacy, depression level, and sleep quality were assessed using validated measurement scales. Data were analyzed using correlation analys. Results: A total of 85 individuals with non-specific chronic low back pain (NSCLBP), with a mean age of 33.60 ± 9.62 years, were included in the study. Of the participants, 67.1% were female. Mini-Mental State Examination scores were within the normal range for all participants. A weak positive correlation was found between physical activity level and the number of correct responses on the Wisconsin Card Sorting Test (p<0.05). Pain duration was weakly and negatively correlated with the number of correct responses on the Wisconsin Card Sorting Test (p<0.05). No significant associations were observed between pain intensity, pain catastrophizing, pain self-efficacy, functional disability, and cognitive function (p>0.05). Pain coping strategies showed weak correlations with the Stroop interference score and the percentage of conceptual level responses on the Wisconsin Card Sorting Test (p<0.05). Poorer sleep quality and higher depression levels were associated with a greater number of perseverative errors and a lower percentage of conceptual level responses on the Wisconsin Card Sorting Test (p<0.01). Conclusion: Cognitive performance, particularly executive functions, was found to be associated with depression and sleep quality in individuals with non-specific chronic low back pain. Although physical activity level was associated with certain executive function parameters, no significant relationships were identified between cognitive performance and pain intensity, pain catastrophizing, pain self-efficacy, or functional disability. These findings suggest that cognitive functions in chronic low back pain may be more closely related to psychosocial factors than to the direct clinical indicators of pain and support the importance of a biopsychosocial approach in the assessment and rehabilitation of individuals with chronic low back pain.