Kolda oluşan lenfödemin tespiti için hacim ölçüm cihazının geliştirilmesi
Development of a volume measurement device for the detection of lymphedema in the arm
  1. Tez No: 1020629
  2. Yazar: YUSUF ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN KARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Giyilebilir teknoloji, Lenfödem, Wearable technology, Lymphedema
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Meme kanserinde sağ kalanlarda başlıca sorunlardan birisi lenfödemdir. Meme kanseri ilişkili lenfödem, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen, ancak ileri evrelerde tedavi şansının düşük olduğu bir durumdur. Bu nedenle, lenfödemin önlenmesi ve erken teşhisi hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada, lenfödemin erken tespiti için bir kol hacmi ölçüm cihazı geliştirilmiştir. Cihaz, koldaki hacim artışını klinik belirtiler ortaya çıkmadan önce algılayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Kol hacmi, kolluk şeklinde tasarlanmış bir giyilebilir cihaz yardımıyla ölçülmüştür. Cihaz üzerinde, her beş santimetrede bir yerleştirilen gerinme sensörleri, kol çevresindeki artışı hassas bir şekilde tespit etmektedir. Ölçülen çevre değerleri kullanılarak kesik koni hacim hesaplama yöntemiyle kolun toplam hacmi hesaplamaktadır. Kişinin kolunda %5 veya daha fazla bir artış (klinik öncesi lenfödem) tespit edildiğinde, bu durum kullanıcı arayüzü üzerinden izlenebilmekte ve kişinin geçmiş ölçümleri de takip edilerek ölçüm karşılaştırmaları da yapılabilmektedir. Geliştirilen bu cihaz, hastaların hastaneye başvuru sıklığını azaltıp yeni bir kol hacmi ölçüm yöntemi sağlayarak lenfödemin önlenmesine ve erken teşhisine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the primary issues faced by breast cancer survivors is lymphedema. Breast cancer-related lymphedema is a condition that can be treated when diagnosed early, but the chances of successful treatment are low in advanced stages. For this reason, the prevention and early diagnosis of lymphedema are of vital importance. In this study, an arm volume measurement device was developed for the early detection of lymphedema. The device was designed to detect increases in arm volume before clinical symptoms appear. Arm volume was measured using a wearable device designed in the form of a sleeve. Stretch sensors placed every five centimeters on the device accurately detect increases in arm circumference. Using the measured circumference values, the total arm volume is calculated based on the truncated cone (frustum) volume calculation method. When an increase of 5% or more is detected in the patient's arm (preclinical lymphedema), this condition can be monitored through the user interface, and measurement comparisons can be made by tracking the patient's past measurements. The developed device has the potential to reduce the frequency of hospital visits and contribute to the prevention and early diagnosis of lymphedema by providing a practical and wearable arm volume monitoring system.