Kapitalist kriz koşullarında devlet müdahalesi: Dar koridorun sınırlarından politika bileşimlerine
State intervention under conditions of capitalist crisis: From the limits of the narrow corridor to combinations of policy instruments
- Tez No: 1020666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomi politikaları, Ekonomi teorileri, Ekonomik kriz, Economic policies, Economic theories, Economic crisis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada kârlılık baskısı, yeniden üretim koşulları, sınıf mücadelesi ve kâr oranı arasındaki ilişkisel gerilimi adlandırmak için kullanılmaktadır. Bu adlandırma, kâr oranında yoğunlaşan gerilimin yeniden üretim koşulları, sınıf ilişkileri ve devlet müdahalesi üzerinde yarattığı geri etkileri birlikte düşünmeyi mümkün kılar. Böylece kârlılık baskısı, kâr oranlarının düşme eğilimine indirgenen tek nedenli bir kriz açıklamasından daha geniş bir analitik düzeye yerleştirilmektedir. Çalışmanın çıkış noktası, kapitalist devletin hangi kuramsal çerçeve içinde tanımlanması gerektiği sorusudur. Ana-akım iktisadın devlete ilişkin kavrayışları bu doğrultuda kurucu devlet, düzenleyici müdahale ve süreklileşen kriz yönetimi mercekleri altında yeniden düzenlenmektedir. Yeni kurumsalcılığın güncel örneklerinden biri olan Dar Koridor yaklaşımı, kapitalist üretim tarzı, yeniden üretim ve kârlılık ilişkilerini dışarıda bırakan sınırları bakımından eleştirilmektedir. Tez, devlet müdahalelerini maliye, emek rejimi ve para-finans başlıkları altında incelerken, bu alanları birbirinden bağımsız politika kümeleri değil, yeniden üretim, sınıf mücadelesi ve kâr oranı arasındaki ilişkisel gerilim (kârlılık baskısı) içinde şekillenen bütünleşik bir müdahale bileşimi içinde kavrar. Çalışma, devletin kriz dönemlerindeki yönelimlerinin kurumsal kapasite ya da teknik etkinlik farklarıyla değil, birikimin sürekliliğini güvenceye almaya yönelen politika bileşimleri üzerinden açıklanması gerektiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study,“profitability pressure”does not refer to a single-cause explanation of crisis derived directly from the tendency of the rate of profit to fall. It is instead used as an analytical designation for the relational process in which reproduction conditions and class struggle are condensed in the rate of profit, while the rate of profit, in turn, feeds back into reproduction, class relations, and state intervention. The point of departure of the study is the question of the theoretical framework within which the capitalist state should be defined. Accordingly, mainstream economic conceptions of the state are reinterpreted through the analytical lenses of the constitutive state, the regulatory state, and the permanent state. In particular, the Narrow Corridor approach, as a developed form of new institutionalism, is criticized on the grounds that it externalizes the relations among the capitalist mode of production, reproduction, and profitability. While the thesis examines state interventions under the headings of fiscal policy, labour regime, and monetary-financial policy, it treats these fields not as independent policy clusters, but as components of an integrated configuration of intervention shaped by the relational tension between reproduction, class struggle, and the rate of profit, namely profitability pressure. Consequently, the study argues that the orientations of the state in periods of crisis should be explained not through differences in institutional capacity or technical efficiency, but through policy combinations aimed at securing the continuity of accumulation.