Akut mezenter iskemılı hastalarda prognozu belırlemede preoperatıf L-laktat düzeyının etkısı ve L-laktat düzeyı“cut-off”değerınınaraştırılması
Value of preoperative L-lactate levels identifying prognosis of patients with acute mesenteric ischemia and researching lactate cut-off levels
  1. Tez No: 1020670
  2. Yazar: RIZA DERYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURAY ŞEKER, DR. GAYE ŞEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut mezenterik iskemi, Süperior mezenterik arter sendromu, Acute mesenteric ischemia, Superior mesenteric artery syndrome
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Akut mezenter iskemi (AMİ), ani başlayan ince barsak hipoperfüzyonunu tanımlar. AMİ, hastalarda sepsis, barsak infarktı ve ölüm gibi katastrofik klinik sonuçlar oluşturabildiğinden hızlı tanısı çok önemlidir. Çalışmada akut mezenter iskemi (AMİ) hastalığının erken tanısında ve prognozun belirlenmesinde L-laktat düzey değişikliğini ve tanısal bir L-laktat düzeyinin“cut-off”(kesim noktası) değeri belirlenmesi araştırılmıştır. Erken tanı ile mortaliteyi önlemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde, 2010–2015 yılları arasında akut mezenter iskemi ön tanısıyla opere edilmiş toplam 75 hasta, dosyaları üzerinden retrospektif yöntemle incelenmiştir. Çalışmamızda hastalarda laktat düzeyinin mortalite üzerine etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.011). L-Laktat düzeyi, barsak rezeksiyon uzunluğu üç metre ve daha fazla olanları, üç metreden az olanlardan ayırmak için kullanılması uygun bulunmamıştır (p=0.316). Dolayısıyla laktat düzeyinin bir“cut-off”(kesim noktası) değeri hesaplanamamıştır. Çalışmamızda AMİ'li hastalarda yüksek L-laktat düzeyinin mortaliteyi yükselttiği ve prognozu arttırdığı saptanmıştır. Dolayısıyla AMİ'de preoperatif yüksek laktat düzeyi, bir prognostik faktör olabileceği düşüldü. AMİ'li hastalarda erken dönemde Laktat düzeyinin tanı koyma gücü yetersiz olarak değerlendirilmiştir ve dolayısıyla tanısal L-laktat düzeyinin bir“cut-off”(kesim noktası) değeri hesaplanamamıştır. L-laktat düzeyinin bir“cut-off”değeri hesaplanabilmesi için daha büyük çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Acute mesenteric ischemia defines small intestine hypoperfusion that starts suddenly. Rapid diagnosis is essential as it causes catastrophic results like sepsis, gut infarction and death. In our research, we aimed to define the importance of L-lactate levels for early diagnosis, identifiying the prognosis, and determining diagnostic L-lactate cut-off level. Preventing mortality with early diagnosis has been aimed. In this research, 75 patients that was operated in Diskapi Yildirim Beyazit Education and Research Hospital between 2010-2015 years with acute mesenteric ischemia prediagnosis has been analyzed retrospectively. In our research, effect of lactate levels on mortality has been found statistically significant (p=0.011). The level of L-lactate couldn't predict patients who can need gut resection less than 3 cm or more than 3 cm (p=0.316). So a diagnostic cut-off value for L-lactate couldn't have been determined in our research. In our research, we have found that high L-lactate levels are associated with mortality. So we think that preoperative high lactate levels in acute mesenteric ischemia might be a prognostic factor. The power of lactate levels for early diagnosis of acute mesenteric ischemia has been found unsufficient, because of that a diagnostic cut-off value for acute mesenteric ischemia hasn't been determined. More, large studies are needed to determine cut-off level of L-lactate levels.