Akut mezenter iskemili hastalarda risk faktörü olarak COVİD-19 enfeksiyonunun literatür eşliğinde değerlendirilmesi
Evaluation of COVID-19 infection as a risk factor in patients with mesenteric ischemia in the context of the literature
- Tez No: 1015673
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut mezenter iskemi, COVID-19, mortalite, tromboz, cerrahi tedavi, Acute Mesenteric Ischemia, COVID-19, Thrombosis, Endothelial Damage, Retrospective Study
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, akut mezenter iskemi (AMİ) tanısı alan hastalarda COVID-19 tanısı almış olmanın klinik özellikler, mezenter iskemi alt tipleri, tedavi yaklaşımları ve klinik sonuçlar üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif ve gözlemsel çalışmaya, 01.04.2020–30.09.2025 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde AMİ tanısı ile takip edilen 58 hasta dahil edildi. Hastalar COVID-19 tanısı almış olmalarına göre gruplandırıldı. Demografik veriler, komorbiditeler, mezenter iskemi alt tipleri, tedavi yöntemleri ve klinik sonuçlar analiz edildi. İstatistiksel analizlerde kategorik değişkenler için Fisher's exact ve Fisher-Freeman-Halton testleri, sürekli değişkenler için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 68,52±13,83 yıl olup, en sık mezenter iskemi tipi SMA (%62,1) olarak saptandı. COVID-19 tanısı almış olanlar %20,7 oranında mevcuttu. COVID-19 tanısı almış hastalar ile mezenter iskemi alt tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p=0,021). COVID-19 pozitif hastalarda uç tip iskemi oranının daha yüksek olduğu görüldü. COVID-19 tanısı almış hastalar ile operasyon durumu (p=0,059), tedavi yöntemi (p=0,098), kardiyak yandaş hastalık (p=1,000) ve mortalite (p=0,360) arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Genel mortalite oranı %36,4 olarak bulundu. Sonuçlar: COVID-19 tanısı, akut mezenter iskemi hastalarında mortalite ve tedavi yöntemleri üzerinde anlamlı bir etki göstermemekle birlikte, mezenter iskemi alt tiplerinin dağılımını anlamlı şekilde etkilemektedir. Bu bulgu, COVID-19'un AMİ patofizyolojisini farklı mekanizmalar üzerinden etkileyebileceğini düşündürmektedir. AMİ'de erken tanı ve hızlı tedavi yaklaşımı mortalitenin azaltılmasında temel belirleyici olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of COVID-19 history on clinical characteristics, mesenteric ischemia subtypes, treatment approaches, and clinical outcomes in patients diagnosed with acute mesenteric ischemia (AMI). Materials and Methods: In this retrospective observational study, 58 patients diagnosed with AMI between April 1, 2020, and September 30, 2025, at Manisa Celal Bayar University Hospital were included. Patients were grouped according to their COVID-19 history. Demographic data, comorbidities, mesenteric ischemia subtypes, treatment modalities, and clinical outcomes were analyzed. Fisher's exact and Fisher-Freeman-Halton tests were used for categorical variables, while Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were applied for continuous variables. Results: The mean age of the patients was 68.52±13.83 years, and the most common subtype of mesenteric ischemia was superior mesenteric artery (SMA) involvement (62.1%). A history of COVID-19 was present in 20.7% of patients. A statistically significant association was found between COVID-19 history and mesenteric ischemia subtypes (p=0.021). Terminal-type ischemia was more frequent in COVID-19 positive patients. No significant association was found between COVID-19 history and operation status (p=0.059), treatment modality (p=0.098), cardiac comorbidity (p=1.000), or mortality (p=0.360). The overall mortality rate was 36.4%. Conclusion: Although COVID-19 history does not significantly affect mortality or treatment modalities in patients with acute mesenteric ischemia, it significantly influences the distribution of ischemia subtypes. This finding suggests that COVID-19 may alter the pathophysiology of AMI through different mechanisms. Early diagnosis and prompt treatment remain the most critical factors in reducing mortality in AMI.