Jeopolitik ve ekonomik belirsizlik risklerinin Türkiye turizmine etkileri
Effects of geopolitical risk and economic policy uncertainty on tourist arrivals in Türkiye
  1. Tez No: 1020706
  2. Yazar: MEHMET SERHAT AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ABİDİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Talebi, Turist Sayısı, Jeopolitik Risk, Ekonomik Politika Belirsizliği, VAR Analizi, Genelleştirilmiş Etki-Tepki Fonksiyonu, Turizm, Turizm Bakanlığı, Turizm endüstrisi, Turizm faaliyetleri, Turizm politikası, Turizm potansiyeli, Turizm sektörü, Turizm türleri, Turizm şokları, Ministry of Culture and Tourism of the Republic of Türkiye, Tourism Demand, Tourist Arrivals, Geopolitical Risk, Economic Policy Uncertainty, VAR Analysis, Generalized Impulse Response Function, Tourism, Ministry of Tourism, Tourism industry, Tourism activity, Tourism policy, Tourism potential, Tourism sector, Tourism species, Tourism shocks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısının jeopolitik riskler ve ekonomik belirsizlik şoklarından nasıl etkilendiğini incelemektedir. Çalışma, Türkiye'ye özgü jeopolitik risk (GPRCT), küresel jeopolitik risk (GPR) ve ekonomik politika belirsizliklerinin (EPU) turist sayısına olan etkilerini analiz etmektedir. Ampirik analiz, 1987-2025 yılları arasındaki aylık verilerle gerçekleştirilmiş olup, turist sayısı verisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Elektronik Veri Dağıtım Sistemi'nden (EVDS) alınmıştır. Jeopolitik risk endeksleri (GPRCT ve GPR) Caldara ve Iacoviello (2022) tarafından, ekonomik politika belirsizliği göstergeleri (EUEPU ve USEPU) ise Baker, Bloom ve Davis (2016) tarafından geliştirilmiş olup ilgili veri tabanlarından temin edilmiştir. Mevsimsel etkiler STL (LOESS tabanlı mevsimsel-trend ayrıştırma) yöntemiyle ayrıştırılmıştır. Analizde değişkenler arasındaki dinamik etkileşimleri ve şok aktarım mekanizmalarını incelemek amacıyla Vektör Otoregresyon (VAR) modeli tercih edilmiştir. Genelleştirilmiş etki-tepki fonksiyonları (GIRF) kullanılarak şokların etkileri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bulgular, Türkiye'ye özgü jeopolitik riskin ülkeye gelen turist sayısında yaklaşık %40-45 düzeyinde kalıcı bir düşüşe yol açtığını, küresel jeopolitik riskin ise %10-15 arasında kalıcı bir artışa neden olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında ABD Ekonomik Politika Belirsizliği'nin (USEPU) ülkeye gelen turist sayısında %5-10 arasında bir azalmaya yol açarken, Avrupa Ekonomik Politika Belirsizliği'nin (EUEPU) ise ülkeye gelen turist sayısına anlamlı bir etki yaratmadığı saptanmıştır. Politika önerileri, Türkiye'ye özgü jeopolitik risklerin azaltılması, küresel risklerin fırsata dönüştürülmesi ve ekonomik belirsizliklerin etkilerinin sınırlandırılması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca risk göstergelerinin izlenmesi ve erken uyarı sistemlerinin kurulması gerektiği ifade edilmiştir. Bu çerçevede tez, Türkiye turizminin sürdürülebilirliğini sağlamak için kapsamlı bir politika çerçevesi oluşturulması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how the number of foreign tourists visiting Türkiye is affected by geopolitical risks and economic policy uncertainty shocks. The study analyzes the effects of Türkiye-specific geopolitical risk (GPRCT), global geopolitical risk (GPR), and economic policy uncertainty indicators (EUEPU and USEPU) on tourist arrivals. The empirical analysis was conducted using monthly data covering the period 1987-2025, with tourist arrival data obtained from the Electronic Data Distribution System (EVDS) of the Central Bank of the Republic of Türkiye (CBRT). The geopolitical risk indices (GPRCT and GPR) were developed by Caldara and Iacoviello (2022), and the economic policy uncertainty indicators (EUEPU and USEPU) by Baker, Bloom and Davis (2016), with all series retrieved from their respective online databases. Seasonal effects were decomposed using the STL (Seasonal-Trend decomposition using LOESS) method. A Vector Autoregression (VAR) model was employed to capture the dynamic interactions and shock transmission mechanisms among variables, and the effects of shocks were examined in detail using Generalized Impulse Response Functions (GIRF). The findings reveal that Türkiye-specific geopolitical risk leads to a permanent decline of approximately 40-45 percent in tourist arrivals, while global geopolitical risk generates a permanent increase of 10-15 percent. While US Economic Policy Uncertainty (USEPU) was found to reduce tourist arrivals by 5-10 percent, European Economic Policy Uncertainty (EUEPU) was found to have no statistically significant effect on tourist arrivals. The policy recommendations emphasize the need to mitigate Türkiye-specific geopolitical risks, transform global risks into competitive opportunities, and limit the adverse effects of economic uncertainty on tourism demand. It is further highlighted that systematic monitoring of risk indicators and the establishment of early warning mechanisms are essential. In this context, the thesis demonstrates that a comprehensive policy framework is required to ensure the long-term sustainability of Türkiye's tourism sector.