Sistemik izotretinoin kullanan akne vulgarisli hastalarda subklinik hepatik hasarın değerlendirilmesi
Evaluation of subclinical hepatic injury in patients with acne vulgaris receiving systemic isotretinoin
- Tez No: 1020748
- Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, Fibroblast büyüme faktörü 21, İlaç kaynaklı karaciğer hasarı, İzotretinoin, Sitokeratin 8, Sitokeratin 18, Acne Vulgaris, Fibroblast Growth Factor 21, Liver Injury, DrugInduced, Isotretinoin, Cytokeratin 8, Cytokeratin 18
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akne vulgaris, pilosebase ünitenin kronik seyirli, inflamatuvar bir hastağıdır ve sistemik izotretinoin şiddetli akne tedavisinde FDA tarafından onaylı sistemik ajandır. Bu çalışmada, akne vulgaris tanısı konmuş hastalarda sistemik izotretinoin kullanımıyla oluşabilecek subklinik karaciğer hasarının değerlendirilmesi amaçlandı. Sistemik isotretinoin kullanan akne vulgaris hastalarında subklinik karaciğer hasarını değerlendirmek amacıyla Sitokeratin 8 (CK-8), sitokeratin 18 (CK-18), fibroblast büyüme faktörü 21 (FGF-21) düzeyleri ile birlikte aspartat aminotransferaz/trombosit oranı indeksi (APRI) skorlaması ve Fibrozis-4 (FIB-4) indeksinin hesaplanarak değerlerin sağlıklı gönüllerle karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel vaka-kontrol tasarımında planlanan bu çalışmaya, 18–45 yaş aralığında, 30 akne vulgaris hastası ve 30 sağlıklı gönüllü dâhil edildi. Hastalara ait klinik bulgular ve rutin biyokimyasal laboratuvar değerleri kaydedildi. Hasta grubunda değerlendirmeler, izotretinoin tedavisi öncesi ve tedavinin 5. ayı sonunda gerçekleştirildi. Tüm katılımcıların karaciğer fonksiyon testleri, lipid profili ve hemogram parametreleri kaydedildi. APRI skoru ve FIB-4 indeksleri hesaplandı. Serum CK-8, CK-18 ve FGF-21 düzeyleri enzim bağlantılı immünosorbent analiz (ELISA) yöntemi ile biyokimya laboratuvarında çalışıldı. Elde edilen veriler, uygun parametrik veya nonparametrik testler kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Akne vulgaris hasta grununda sistemik izotretinoin tedavisinden sonra karaciğer enzimleri ve lipid parametrelerinde artış gözlenmiş, ancak bu değişikliklerin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı (p>0,05). Hasta grubunda CK-8, CK-18 ve FGF- xv 21 düzeylerinde sistemik izotretinoin tedavisi sonrası istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı (p:0,021, p:0,022, p:0,010). Bununla birlikte APRI ve FIB-4 indekslerinin tedavi sonrası hafif artış eğilimi göstermiş, ancak bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Biyobelirteçler ile rutin biyokimyasal parametreler arasında istatistiksel ve klinik olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç: Sistemik izotretinoin tedavisi sonrasında CK-8, CK-18 ve FGF-21 düzeylerinde artış saptanması, subklinik hepatik hasar gelişebileceğini düşündürmektedir. Buna karşılık, APRI skoru ve FIB-4 indeksinde anlamlı değişiklik saptanmaması, izotretinoin tedavisinin karaciğerde fibrozis gelişimine yol açmadığını düşündürmektedir. Bu bulgular, izotretinoin tedavisi sırasında karaciğer fonksiyonlarının düzenli izlenmesinin önemini ortaya koymakta olup sonuçların doğrulanması için daha geniş örneklemli ve uzun süreli izlem içeren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: Acne vulgaris is a chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit, and systemic isotretinoin is an FDA-approved agent for the treatment of severe acne. This study aimed to evaluate potential subclinical liver injury associated with systemic isotretinoin use in patients diagnosed with acne vulgaris. For this purpose, cytokeratin 8 (CK-8), cytokeratin 18 (CK-18), and fibroblast growth factor 21 (FGF-21) levels, along with the aspartate aminotransferase-to-platelet ratio index (APRI) and fibrosis-4 (FIB-4) index, were assessed and compared with those of healthy controls. Materials and Methods: This single-center, observational case–control study included 30 patients with acne vulgaris and 30 healthy volunteers aged between 18 and 45 years. Clinical findings and routine biochemical laboratory parameters were recorded. In the patient group, evaluations were performed before initiation of isotretinoin therapy and at the end of the 5th month of treatment. Liver function tests, lipid profile, and hemogram parameters were obtained from all participants. APRI and FIB-4 indices were calculated. Serum CK-8, CK-18, and FGF21 levels were measured using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) in the biochemistry laboratory. Data were analyzed using appropriate parametric or non-parametric statistical tests. Results: In the acne vulgaris patient group, increases in liver enzyme levels and lipid parameters were observed following systemic isotretinoin therapy; however, these changes were not statistically significant (p>0.05). In contrast, CK-8, CK-18, and FGF-21 levels showed a statistically significant increase after treatment (p=0.021, p=0.022, p=0.010, respectively). Although APRI and FIB-4 indices demonstrated a slight increasing trend after treatment, these xvii changes were not statistically significant. No statistically or clinically significant correlations were found between the biomarkers and routine biochemical parameters. Conclusion: The observed increase in CK-8, CK-18, and FGF-21 levels following systemic isotretinoin therapy suggests the possibility of subclinical hepatic injury. However, the absence of significant changes in APRI and FIB-4 indices indicates that isotretinoin therapy does not lead to hepatic fibrosis. These findings highlight the importance of regular monitoring of liver function during isotretinoin treatment. Further studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are needed to confirm these results.