Vajinal histerektomi ve abdominal histerektomi yapılan hastalarda endoserviks kolajen miktarlarının karşılaştırılması
Comparison of endocervical collagen levels between patients undergoing vaginal and abdominal hysterectomy
- Tez No: 1020756
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF AĞAÇAYAK, PROF. DR. ULAŞ ALABALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvik organ prolapsusu, vajinal histerektomi, abdominal histerektomi, endoserviks, Tip I kollajen, Tip III kollajen, Pelvic organ prolapse, vaginal hysterectomy, abdominal hysterectomy, endocervix, Type I collagen, Type III collagen
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, vajinal histerektomi ve abdominal histerektomi uygulanan hastalarda endoservikal dokudaki Tip I ve Tip III kollajen miktarlarını karşılaştırmak ve pelvik organ prolapsusu ile ilişkisini değerlendirmektir. Çalışma, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 01 Eylül 2024–01 Eylül 2025 tarihleri arasında benign endikasyonlarla opere edilen hastaların verileri kullanılarak retrospektif olarak gerçekleştirildi. Patolojik değerlendirme için yeterli doku örneği bulunan 59 hasta çalışmaya dahil edildi. Endoservikal kollajen ekspresyonları immünohistokimyasal yöntemle yarı kantitatif olarak değerlendirildi ve demografik ile klinik özelliklerle birlikte analiz edildi. Tip I kollajen ekspresyonu açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken, Tip III kollajen ekspresyonunda farklılık izlendi. Çok değişkenli analizde cerrahi tipinin Tip III kollajen düzeyi üzerinde bağımsız etkili olduğu, ayrıca yüksek POP-Q evresinin Tip III kollajen düzeyinde azalma, artmış uterus boyutunun ise artış ile ilişkili olduğu belirlendi. Sonuç olarak, endoservikal Tip III kollajen miktarının pelvik destek yapılarındaki değişikliklerle ilişkili olduğu ve pelvik organ prolapsusunun patofizyolojisinin anlaşılmasına katkı sağlayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the amounts of Type I and Type III collagen in the endocervical tissue of patients undergoing vaginal hysterectomy and abdominal hysterectomy and to evaluate their relationship with pelvic organ prolapse. This retrospective study included patients who underwent surgery for benign indications at the Department of Obstetrics and Gynecology, Dicle University Faculty of Medicine, between September 1, 2024, and September 1, 2025. A total of 59 patients with adequate pathological tissue samples were included in the analysis. Endocervical collagen expression was evaluated semi-quantitatively using immunohistochemical staining and analyzed together with demographic and clinical characteristics. No significant difference was found between the groups regarding Type I collagen expression, whereas a difference was observed in Type III collagen expression. Multivariable analysis demonstrated that the type of surgery was an independent predictor of Type III collagen expression. In addition, higher POP-Q stage was associated with decreased Type III collagen expression, while increased uterine size was associated with higher Type III collagen expression. In conclusion, the amount of Type III collagen in the endocervical tissue appears to be associated with alterations in pelvic support structures and may contribute to a better understanding of the pathophysiology of pelvic organ prolapse.