Ülke düzeyinde kurumsal kalitenin sağlık turizmi potansiyeline etkisi
The effect of country-level corporate quality on health tourism potential
- Tez No: 1020762
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYMUR AĞAZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Turizm, Healthcare Management, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal kalite, Sağlık turizmi, Institutional quality, Medical tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Bilim Alı
Özet
Sağlık turizmi, küreselleşme ve artan sağlık hizmetleri talebiyle birlikte önemi giderek artan, yüksek gelişim potansiyeli olan bir sektör haline gelmiştir. Bireylerin tedavi, bakım ve rehabilitasyon amacıyla uluslararası seyahatlerini kapsamaktadır. Çalışmanın temel amacı kurumsal kalite bileşenlerinin ve diğer parametrelerin sağlık turizmi üzerinde ne derece etkili olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmada, değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek amacıyla panel veri analizi yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu kapsamda 2005-2023 dönemi için 53 ülke örneğinde ve bağımlı değişkenin gecikmeli değerlerini modele dahil ederek içsellik sorununu kontrol eden dinamik panel veri analizi ile Sistem Genelleştirilmiş Momentler Yöntemi (GMM) tahmincisi uygulanmıştır. Modelin geçerliliği ve tahmin sonuçlarının güvenilirliği, Arellano-Bond AR (1) ve AR (2) testleri ile Hansen testi aracılığıyla değerlendirilmiştir. Bu iki yöntemin birlikte kullanılması, elde edilen bulguların hem dinamik süreçleri hem de farklı ülke grupları arasındaki etkileşimlerden kaynaklanabilecek sapmalardan etkilenmemesini sağlayarak sonuçların güvenilirliğini artırmıştır. Çalışmada Dünya Bankası yönetişim göstergeleri (KURUM1-KURUM6) ve sağlık turizmi talebi (STURİZM), gelir (GELİR), fiyat (FİYAT), erişim (SERİŞİM) değişken olarak ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, kurumsal kalite bileşenlerinden hükümet etkinliği ve hesap verilebilirliğin sağlık turizmi üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Makro düzeydeki kurumsal göstergeler, sağlık turizmi talebini artırarak uluslararası sağlık turisti çekme potansiyelini güçlendirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca ekonomik istikrar, sağlık hizmet kalitesi, sağlık tesislerinin modernliği ve sağlık çalışanlarının yetkinliği gibi faktörler sağlık turistlerinin karar verme süreçlerinde kritik bir rol oynadığı belirlenmiştir. Çalışma, kurumsal kalite bileşenlerinin sağlık turistlerinin memnuniyetini ve tekrar ziyaret etme eğilimlerini de doğrudan etkilediğini vurgulamaktadır. Sonuç olarak uluslararası alanda rekabet etme ve sürdürülebilirlik için ülkelerin kurumsal kalitelerini artırmaları, hukuki güvence sağlamaları ve sağlık hizmet kalitesini iyileştirmelerini ortaya çıkarmıştır. Kurumsal kalite perspektifinden politika yapıcılara somut öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Health tourism has emerged as a high- growth strategic sector, gaining significant momentum through the interplay of globalization and the escalating global demand for healthcare services. This phenomenon involves the international mobility of individuals seeking specialized medical treatment, recovery, and long term rehabilitation. The primary focus of this research is to investigate the extent to which institutional quality frameworks and various socio-economic parameters influence the demand for health tourism services. To account for endogeneity, this study utilizes a System Generalized Method of Moments (GMM) approach within a dynamic panel framework, encompassing 53 countries over the period from 2005 to 2023. By including the lagged dependent variable as a regressor, the model ensures consistent estimations. The diagnostic integrity of the findings was evaluated using the Arellano-Bond serial correlation tests alongside the Hansen test for instrument validity. By integrating these two robust econometric techniques, the study ensures that the findings remain resilient against potential biases arising from country-specific interactions and dynamic longitudinal shifts. The model incorporates World Bank governance indices (INST1-INST6) alongside critical variables such as tourism demand (HTOURISM), income levels (INCOME), service pricing (PRICE), and healthcare accessibility (ACCESS). The findings indicate that government effectiveness and accountability as components of institutional quality, exert a positive influence on health tourism. It has been determined that macro-level institutional indicators strengthen the potential to attract international health tourists by increasing demand for health tourism. Additionally, factors such as economic resilience, the excellence of clinical care, the modernization of facilities, and the proficiency of medical personnel appear as decisive elements in the patient decision-making process. The analysis further underscores that institutional integrity is a fundamental driver of patient satisfaction and the propensity for repeat visitation. In conclusion, the study highlights that to achieve long-term sustainability and global competitiveness, countries must prioritize strengthening their legal frameworks and elevating healthcare standards. It provides evidence-based recommendations for policymakers, emphasizing the pivotal role of institutional strengthening in the health tourism landscape.