Üniversite öğrencilerinin temel ihtiyaçların doyumunun akademik motivasyon arasındaki ilişkide akademik öz yeterliğin aracı rolü
The mediating role of academic self-efficacy in the relationships between satisfaction with the basic problems of university subjects and academic motivation
  1. Tez No: 1020761
  2. Yazar: FATMA HODOĞLUGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Temel Psikolojik İhtiyaçların Doyumu, Akademik Motivasyon ve Akademik Öz Yeterlik, Psikolojik ihtiyaçlar, Temel ihtiyaçlar, Satisfaction Of Basic Needs, Academic Motivation, Academic Self-Efficacy, Psychological needs, Basic needs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin temel psikolojik ihtiyaçların doyumu, akademik motivasyon ve akademik öz yeterliği incelemektir. Araştırma, üniversite öğrencilerinde temel psikolojik ihtiyaçlarının doyumunun akademik motivasyon arasındaki ilişkide akademik öz yeterliğin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemine dayalı ilişkisel tarama yöntemi kullanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 379 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların %82,6'sı kadın, %17,4'ü erkektir. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Temel İhtiyaçların Doyumu Ölçeği, Akademik Motivasyon Ölçeği ve Akademik Öz Yeterlik ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinin ihtiyaç doyumu, akademik motivasyon ve akademik öz yeterlik düzey puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Temel psikolojik ihtiyaçlarının doyumunun akademik motivasyon arasındaki ilişkide akademik öz yeterliğin aracı rolü SPSS PROCESS (Model 4) ile analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin normal dağılım varsayımını karşıladığı ve ölçme araçlarının yeterli düzeyde güvenirliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Araştırmada temel psikolojik ihtiyaçların doyumu ile akademik motivasyon arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Temel psikolojik ihtiyaçların doyumu ile akademik öz-yeterlik arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Akademik motivasyon ile akademik öz-yeterlik arasında da pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırma bulgularına göre temel psikolojik ihtiyaçların doyumu ve akademik öz-yeterlik akademik motivasyonu anlamlı ve pozitif yönde yordamaktadır. Ayrıca temel psikolojik ihtiyaçların doyumunun akademik motivasyon üzerindeki etkisinde akademik öz-yeterliğin kısmi aracı rolü olduğu tespit edilmiştir. Buna göre temel psikolojik ihtiyaçların doyumu akademik motivasyonu hem doğrudan hem de akademik öz-yeterlik aracılığıyla dolaylı olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilemektedir. Elde edilen bulgular ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines university students' basic needs satisfaction, academic motivation, and academic self-efficacy. The study aims to investigate the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between basic needs satisfaction and academic motivation among university students. This research was conducted using the correlational survey method based on the quantitative research approach. The study group consisted of 379 university students. Of the participants, 82.6% were female and 17.4% were male. Personal Information Form, Basic Needs Satisfaction Scale, Academic Motivation Scale, and Academic Self-Efficacy Scale were used to collect the research data. Pearson correlation analysis was conducted to determine the relationships among the levels of basic needs satisfaction, academic motivation, and academic self-efficacy of the university students participating in the study. The mediating role of academic self-efficacy in the relationship between basic needs satisfaction and academic motivation was analyzed using SPSS PROCESS (Model 4). It was determined that the research data met the assumption of normal distribution and that the measurement tools had sufficient reliability levels. The findings revealed a positive and significant relationship between basic needs satisfaction and academic motivation. A positive and significant relationship was also found between basic needs satisfaction and academic self-efficacy. In addition, a positive and significant relationship was found between academic motivation and academic self-efficacy. According to the findings of the study, both basic needs satisfaction and academic self-efficacy significantly and positively predicted academic motivation. However, it was determined that the effect of academic self-efficacy on academic motivation was stronger. Furthermore, academic self-efficacy was found to have a partial mediating role in the effect of basic needs satisfaction on academic motivation. Accordingly, basic needs satisfaction affects academic motivation both directly and indirectly through academic self-efficacy in a significant and positive manner. The findings obtained were discussed in line with the related literature, and various suggestions were presented.