Sibel K. Türker romanlarında yapı ve tema
Structure and theme in Sibel K. Türker's novels
- Tez No: 1020777
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk romanı, Turkish novel
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bir metnin anlam dünyası ile ona şekil veren biçim özelliklerini bir bütün olarak irdelemek, metnin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda ilgili çalışmada, günümüz Türk edebiyatında özellikle roman ve öyküleriyle önemli bir yer edinen Sibel K. Türker'in yazın dünyası ele alınmıştır. Çalışmanın kapsamı gereği araştırma, yazarın romancılığı üzerinden şekillendirilmiştir. Bunun için yazarın Şair Öldü, Meryem'in Biricik Hayatı, Burada Kalmak, Mecnun Kelebekler, Hayatı Sevme Hastalığı, Benim Bütün Günahlarım ve Cennette Gibiyim adlı romanları yapı ve tema açısından irdelenmiştir. Bu doğrultuda çalışma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılarak söz konusu romanların içerik ve biçimsel özellikleri karşılaştırmalı bir yaklaşımla çözümlenmiştir. Bu sayede eserlerin yapısal ve temasal bütünlüğünü oluşturan temel unsurlar saptanmış; bu öğelerin birbirleriyle olan ilişkisi ve genel kurgu içerisindeki işlevleri tartışmaya açılmıştır. Ayrıca ilgili alandaki literatür boşluğunun doldurulması ve alana özgün bir katkı sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Examining a text's semantic world and the formal characteristics that shape it as a whole contributes to its understanding. In this context, this study focuses on the literary world of Sibel K. Türker, who holds a significant place in contemporary Turkish literature, particularly with her novels and short stories. Due to the scope of the study, the research is structured around the author's novels. For this purpose, the author's novels Şair Öldü, Meryem'in Biricik Hayatı, Burada Kalmak, Mecnun Kelebekler, Hayatı Sevme Hastalığı, Benim Bütün Günahlarım, and Cennette Gibiyim are examined in terms of structure and theme. Accordingly, within the scope of this study, qualitative research methods are utilized to analyze the content and formal characteristics of these novels through a comparative approach. In this way, the fundamental elements that constitute the structural and thematic integrity of the works are identified; the relationships between these elements and their functions within the overall narrative are discussed. Furthermore, the study aims to fill a gap in the literature in this field and to provide an original contribution to the area.