Spor ürünleri markalarının kişilik özelliklerinin marka sadakatine etkisi: Z kuşağı üzerinden bir değerlendirme
The impact of personality traits of sports product brands on brand loyalty: An evaluation through generation Z
  1. Tez No: 1020794
  2. Yazar: İSMAİL ŞENLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Marka kişiliği, Brand personality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmada spor ürünleri markalarının kişilik özelliklerinin marka sadakatine etkisinin Z kuşağının tüketim özellikleri bağlamında incelenmesini amaçlanmıştır. Bu kapsamda Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 400 katılımcıya Kavlak (2018) tarafından uyarlanan marka kişiliği ve marka sadakati anketi uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), güvenirlik analizi, Pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi ve tek yönlü varyans analizleri (ANOVA) gerçekleştirilmiştir. AFA bulgularına göre marka kişiliği altı faktörlü bir yapı sergilemekte ve toplam varyansın %74,166'sını açıklamaktadır. Marka kişiliğinin tüm alt boyutları ile marka sadakati arasında pozitif ve güçlü anlamlı ilişkiler bulunduğu; marka kişiliği boyutlarından yetkinlik ve geleneksellik boyutlarının marka sadakati üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır Buna karşılık modernlik, samimiyet, canlılık ve kurumsallık boyutlarının marka sadakati üzerindeki etkilerinin istatistiki olarak anlamlı olmayıp demografik değişkenlere göre (cinsiyet, yaş, gelir, bölüm ve medeni durum) marka kişiliği algısı ve marka sadakati açısından anlamlı farklılıklar bulunmamaktadır. Sınıf düzeyine göre marka sadakati açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmiş ve 2. sınıfın kritik bir dönem olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak spor ürünleri markalarının kişilik özelliklerinin Z kuşağı tüketicilerinin marka sadakati üzerinde seçici ve boyuta özgü bir etkiye sahip olduğu; Z kuşağı tüketicilerinin marka sadakatinin demografik özelliklerden büyük ölçüde bağımsız; yetkinlik, güvenilirlik ve süreklilik algıları üzerinden şekillendiğini ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of sports product brands' personality traits on brand loyalty in the context of Generation Z's consumption characteristics. Within this scope, a brand personality and brand loyalty questionnaire adapted by Kavlak (2018) was administered to 400 participants studying at the Faculty of Sports Sciences at Adnan Menderes University. Descriptive statistics, Exploratory Factor Analysis (EFA), reliability analysis, Pearson correlation analysis, multiple linear regression analysis, and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed to evaluate the data. According to EFA findings, brand personality exhibits a six-factor structure and explains 74.166% of the total variance. Positive and strong significant relationships were found between all sub-dimensions of brand personality and brand loyalty; it was determined that the competence and tradition dimensions of brand personality have a positive and significant effect on brand loyalty. In contrast, the effects of modernity, sincerity, liveliness, and institutionalism dimensions on brand loyalty were not statistically significant, and no significant differences were found in terms of brand personality perception and brand loyalty according to demographic variables (gender, age, income, department, and marital status). A significant difference in brand loyalty was found according to class level, and the second class is considered a critical period. In conclusion, the personality traits of sports product brands have a selective and dimension-specific effect on the brand loyalty of Generation Z consumers; the brand loyalty of Generation Z consumers is largely independent of demographic characteristics and is shaped by perceptions of competence, reliability, and consistency.