Apocynin'in akut radyasyon hasarındaki cilt koruyucu etkisi
The protective effect of Apocynin on acute radiation induced skin injury
  1. Tez No: 1020795
  2. Yazar: ONUR ALP KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN ACUNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Radyodermatit, Apocynin, Oksidatif Stres, NADPH Oksidaz, Fibrozis, Radiodermatitis, Apocynin, Oxidative Stress, NADPH Oxidase, Fibrosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Radyoterapi malignite tedavisinde temel bir yöntemdir; ancak çevre normal dokuların da etkilenmesi nedeniyle akut radyodermatit gibi önemli yan etkilere yol açabilmektedir. Oksidatif stres ve inflamasyon bu patolojide anahtar rol oynamaktadır. NADPH oksidaz inhibitörü Apocynin, antioksidan ve antiinflamatuvar özellikleriyle dikkat çekmekle birlikte radyasyona bağlı cilt hasarındaki etkileri sınırlı olarak bilinmektedir. Bu çalışmada Apocynin'in deneysel radyodermatit modelindeki olası koruyucu etkileri histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Radyodermatit modeli için toplam 26 Wistar Albino sıçanın dorsal bölgesine 20 Gy tek doz radyoterapi uygulanmıştır. İki hafta sonra radyodermatit bulguları görülmüş ve her iki grupta bu bölgede 3 cm kesi yapılıp primer sütüre edilmiştir. Cerrahi işlem sonrasında deney grubuna 5 gün intraperitoneal Apocynin verilmiş, kontrol grubuna ise tedavi uygulanmamıştır. Cerrahiden üç hafta sonra hayvanlar sakrifiye edilerek radyodermatit bölgesi sütür hattını içerecek şekilde 3x3 cm en-blok eksize edilmiştir. Histopatolojik incelemede epidermal atrofi, inflamasyon, adnexal yapı kaybı, neovaskülarizasyon ve fibrozis değerlendirilmiştir. İstatistiksel analiz Mann-Whitney U testi ile yapılmış, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Apocynin uygulanan grupta epidermal bütünlüğün daha iyi korunduğu, inflamatuvar hücre infiltrasyonunun belirgin şekilde azaldığı, adnexal yapıların daha iyi korunduğu ve fibrozisin düşük düzeyde olduğu saptanmıştır (p<0,05). Bunların yanında neovaskülarizasyonda anlamlı artış gözlenmiştir (p<0,05) Planlanan parametreler dışında, deney grubunda nöral yapı yoğunluğunun artışı da dikkati çekmiştir. Sonuçlar: Bu çalışmada elde edilen bulgular, Apocynin'in oksidatif stres ve inflamasyonu azaltarak radyoterapiye bağlı akut cilt hasarını hafifletebileceğini ve doku bütünlüğünü koruyarak iyileşmeyi destekleyebileceğini göstermektedir. Elde edilen veriler, Apocynin'in radyodermatit yönetiminde umut vadeden bir aday olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Radiotherapy is a cornerstone in the treatment of malignancies; however, exposure of surrounding healthy tissues may result in significant adverse effects, particularly acute radiodermatitis. Oxidative stress and inflammation play central roles in the pathogenesis of radiation-induced skin injury. Apocynin, a natural NADPH oxidase inhibitor with known antioxidant and anti-inflammatory properties, has been minimally studied in radiation-associated cutaneous damage. This study aimed to histopathologically evaluate the protective role of Apocynin in an experimental radiodermatitis model. Materials and Methods: A total of 26 Wistar Albino rats received a single-dose 20 Gy dorsal irradiation. After a two-week latency period, rats in the experimental group were administered daily intraperitoneal Apocynin, while the control group received no treatment. After three weeks, animals were sacrificed, and 3×3 mm skin biopsies were obtained from irradiated areas. Histopathological assessment included evaluation of epidermal atrophy, inflammation, adnexal structure preservation, neovascularization, and fibrosis using Hematoxylin-Eosin and Masson-Trichrome staining. Statistical analysis was performed using the Mann-Whitney U test, with p<0.05 considered significant. Results: The Apocynin-treated group demonstrated better preservation of epidermal integrity, reduced inflammatory cell infiltration, protection of adnexal structures, and significantly lower fibrosis, along with increased neovascularization (p<0.05). Additionally, a notable increase in neural tissue density was observed in the experimental group. Conclusions: Apocynin appears to mitigate acute radiation-induced skin injury by reducing oxidative stress and inflammatory responses, supporting tissue integrity and promoting healing. These findings suggest that Apocynin may represent a promising protective agent in the prevention and management of radiodermatitis.