Acil serviste akut kolesistit tanısı konulan hastalarda bazı skorlama sistemleri ve laboratuvar değerlerinin prognoz üzerindeki etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of certain scoring systems and laboratory values on prognosis in patients diagnosed with acute cholecystitis in the emergency department
  1. Tez No: 1020833
  2. Yazar: ABDURRAHMAN SADULLAH AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, Acil servis, Mortalite, Nötrofil/Lenfosit Oranı, CRP/Albümin Oranı, Acute cholecystitis, Emergency department, Mortality, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio, CRP-to-Albumin Ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Akut kolesistit, acil servise karın ağrısı ile başvuran hastalarda önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biri olup gangren, perforasyon ve apse gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; acil servise başvuran ve akut kolesistit tanısı konulan hastalarda“ED Chole Score”,“Bedside Acute Cholecystitis Score”, Tokyo 2018 Akut Kolesistit Skoru (TG18), Temparature-Neutrophil-Multiple Organ Failure (TNM) Skoru, şok indeksi, nötrofil/lenfosit oranı (NLO), CRP/albumin oranı (CAO) ve CRP/lenfosit oranının (CLO) erken klinik sonlanımlar ve prognozu öngörmedeki etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.03.2024-28.02.2025 tarihleri arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne başvuran ve Tokyo 2018 kriterlerine göre akut kolesistit tanısı alan hastalar prospektif olarak incelendi. Başvuru anındaki klinik, vital bulgular ve laboratuvar değerlerinden hesaplanan skorlama sistemleri ile hematolojik parametreler kayıt altına alınmış; hastaların acil servis sonlanımı, hastane içi mortalite, 30 günlük mortalite, yeniden başvuru ve komplikasyon gelişimi açısından izlendi. Bulgular: Çalışmaya 269 hasta dahil edildi. Hastaların ortanca yaşı 58 yıl olup, 156'sı (%58,0) kadındı. Yoğun bakım ünitesi (YBÜ) yatışını öngörmede en yüksek eğri altındaki alan (AUC) değeri NLO için saptandı (AUC: 0,823). Hastane içi mortalitenin öngörülmesinde CAO en yüksek ayırt edici performansı gösterirken (AUC: 0,743), 30 günlük mortalite açısından NLO (AUC: 0,720) ve CAO (AUC: 0,727) benzer ayırt edici performans sergiledi. TG18 Grade III ve TNM Evre IV-V hastalarında YBÜ yatışı, hastane içi mortalite ve 30 günlük mortalite oranları anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde 30 günlük mortalite açısından laktat (OR: 5,231; p<0,05) ve baz defisiti (OR: 0,683; p<0,05) bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç:. Akut kolesistitli hastalarda prognozun değerlendirilmesinde klinik skorlama sistemleri, inflamatuvar biyobelirteçler ve venöz kan gazı parametreleri birbirini tamamlayan prognostik bilgiler sunmaktadır. NLO YBÜ gereksinimini, CAO hastane içi mortaliteyi öngörmede en yüksek ayırt edici performansı gösterirken, laktat ve baz defisiti 30 günlük mortalitenin bağımsız belirleyicileri olarak saptanmıştır. Bu parametrelerin birlikte değerlendirilmesi, erken risk sınıflamasını güçlendirebilir ve yüksek riskli hastaların zamanında belirlenmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Acute cholecystitis is a major cause of abdominal pain in the emergency department and may lead to serious complications, including gangrene, perforation, and abscess formation. This study aimed to evaluate the effectiveness of the ED Chole Score, Bedside Acute Cholecystitis Score, Tokyo Guidelines 2018 (TG18) severity grading, Temperature-Neutrophil-Multiple Organ Failure (TNM) Score, Shock Index, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), C-reactive protein-to-albumin ratio (CAR), and C-reactive protein-to-lymphocyte ratio (CLR) in predicting early clinical outcomes and prognosis in patients presenting to the emergency department with acute cholecystitis. Materials and Methods: This prospective study included patients diagnosed with acute cholecystitis according to the Tokyo Guidelines 2018 who presented to the Emergency Department of Bursa Yuksek Ihtisas Training and Research Hospital between March 1, 2024, and February 28, 2025. Clinical characteristics, vital signs, laboratory findings, scoring systems, and hematological inflammatory biomarkers calculated at admission were recorded. Patients were followed for emergency department disposition, in-hospital mortality, 30-day mortality, readmission, and the development of complications Results: A total of 269 patients were included in the study. The median age was 58 years, and 156 patients (58.0%) were female. The neutrophil-to-lymphocyte ratio demonstrated the highest discriminative performance for predicting intensive care unit (ICU) admission (AUC: 0.823). The C-reactive protein-to-albumin ratio showed the best discriminative performance for predicting in-hospital mortality (AUC: 0.743), whereas the neutrophil-to-lymphocyte ratio (AUC: 0.720) and the C-reactive protein-to-albumin ratio (AUC: 0.727) demonstrated comparable discriminative performance for predicting 30-day mortality. Patients with TG18 Grade III disease and TNM Stage IV–V had significantly higher rates of ICU admission, in-hospital mortality, and 30-day mortality (p<0.001). In the multivariable logistic regression analysis, lactate (OR: 5.231; p<0.05) and base deficit (OR: 0.683; p<0.05) were identified as independent predictors of 30-day mortality. Conclusion: Clinical scoring systems, inflammatory biomarkers, and venous blood gas parameters provide complementary prognostic information for risk assessment in patients with acute cholecystitis. While the neutrophil-to-lymphocyte ratio demonstrated the highest discriminative performance for predicting ICU admission and the C-reactive protein-to-albumin ratio showed the best performance for predicting in-hospital mortality, lactate and base deficit were identified as independent predictors of 30-day mortality. The combined assessment of these parameters may strengthen early risk stratification and facilitate the timely identification of high-risk patients.