Locke ve Voltaire bağlamında tolerans kavramının gelişimi ve eğitime yansımaları
Development of the concept of tolerance in the context of Locke and Voltaire and its repercussions on education
  1. Tez No: 1020834
  2. Yazar: TOLGA BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFİ KENAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlanma, John Locke, Voltaire, Din, Tolerans, Eğitim, Enlightenment, John Locke, Voltaire, Religion, Toleration, Education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası ve Karşılaştırmalı Eğitim Bilim Dalı
Özet
İnsan, inancıyla var olmuştur. Din ve inançlar da devletleri yönetenlerin ve kanun koyucuların faydalandığı kavramlar haline gelmiştir. Buna bağlı olarak, aydınlanma dönemi düşünürleri tarafından farklı inanç ve dini geleneğe sahip olanlara karşı tolerans anlayışı, farklı zamanlarda değerlendirilmiştir. Bu araştırma, İngiliz aydınlanma düşünürlerinden John Locke ve Fransız aydınlanmasının yazarlarından Voltaire'in tolerans anlayışını nasıl değerlendirdiklerini ve bu anlayışın İngiltere ve Fransa'da eğitime ve topluma yansımalarını incelemiştir. Aydınlanmada önemli görülen tolerans anlayışının temellerinin John Locke tarafından atıldığı kabul edilmiş, bu anlayış John Locke'un ve Voltaire'in eserleri çerçevesinde ele alınmıştır. Bu araştırma, günümüzde de önemini koruyan bu kavramın kökenine dair tespitler yapmayı, İngiltere ve Fransa okullarına etkilerini göstermeyi amaçlamaktadır. Araştırma, nitel bir doküman incelemesidir. Kavram analiziyle tolerans kavramı üzerinde durulmuş, John Locke ve Voltaire'in eserleri incelenmiş ve özellikle Locke'un“A Letter Concerning Toleration”(Tolerans Üstüne Bir Mektup) ve Voltaire'in“Treatise on Toleration”(Tolerans Üzerine İnceleme) adlı eserleri betimsel ve içerik analizi tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, John Locke ve Voltaire'in tolerans anlayışları, yaşadıkları dönemin siyasal ve toplumsal koşulları dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Locke tolerans anlayışını; kilise ve devletin ayrılması, doğal haklar ve bireysel özgürlükler bağlamında değerlendirmiş; Voltaire ise dini fanatizm ve ifade özgürlüğü vurgusuyla değerlendirmiştir. Literatürde Locke ve Voltaire'in tolerans anlayışlarını doğrudan karşılaştıran çalışmaların sınırlı olduğu değerlendirmesinden hareketle, bu araştırma, tolerans kavramının tarihsel ve felsefi temellerini kapsamlı biçimde ele alarak, literatüre katkı sağlamayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Human being have defined their existence through their beliefs. Religions and beliefs have become concepts utilized by state rulers and lawmakers. Consequently, the understanding of tolerance towards those with different beliefs and religious traditions has been discussed by Enlightenment thinkers at different times. This research examines how the understanding of tolerance was discussed by John Locke and Voltaire, and its repercussions on education and the society in England and France. It is accepted that the foundations of the understanding of tolerance, which is considered important in the Enlightenment, laid by John Locke, this understanding has been discussed within the framework of the works of John Locke and Voltaire. The research aims to make determinations about the origins of this understanding, which is still relevant today, and to show its impact on the education and the society in England and France. This study employs a qualitative document analysis. Concept analysis was employed to examine the concept of tolerance. The works of John Locke and Voltaire were examined with particular emphasis on Locke's“A Letter Concerning Toleration”and Voltaire's“Treatise on Tolerance”, they were analyzed using descriptive and content analysis techniques. In this study, the concept of tolerance developed by John Locke and Voltaire were examined in light of the political and social conditions of their respective periods. Locke approached the concept of tolerance within the context of natural rights, individual liberties, and the seperation of church and state, whereas Voltaire approached it with an emphasis on religious fanaticism and freedom of expression. Given the limited number of studies directly comparing Locke's and Voltaire's conceptions of tolerance, this research aims to contribute to the existing literature by providing a comprehensive examination of the historical and philosophical foundations of tolerance.