Ailesel intrakranial anevrizmalı hastalarda periferik kandan tüm ekzom dizileme çalışması
Whole-exome sequencing study using peripheral blood in patients with familial intracranial aneurysms
  1. Tez No: 1020841
  2. Yazar: ETKİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET OKAY ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hastalığa genetik yatkınlık, Moleküler genetik, Subaraknoid kanama, İntrakraniyal anevrizma, Genetic predisposition to disease, Molecular genetic, Subarachnoid hemorrhage, Intracranial aneurysm
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
Özet
İntrakranial anevrizmaların ailesel kümelenme göstermesi, hastalığın etiyolojisinde genetik yatkınlığın rol oynadığını düşündürmektedir. Bu çalışmada, ailesinde benzer hastalık öyküsü bulunan veya çoklu anevrizması olan 17 intrakranial anevrizma/anevrizmaya bağlı subaraknoid kanama hastası tüm ekzom dizileme yöntemiyle incelendi. Varyantlar popülasyon sıklığı, kalıtım modeli, varyant tipi, in silico tahmin araçları, ACMG kriterleri ve literatür verileri doğrultusunda değerlendirildi. Filtreleme sonucunda fenotipe katkıda bulunabileceği düşünülen 165 aday varyant belirlendi. Bir hastada patojenik NF1 varyantı, bir hastada ise homozigot ROR2 varyantı saptandı. Ayrıca HSPG2, PIEZO1, RNF213 ve NFX1 genlerinde tekrarlayan nadir varyantlar tespit edildi. Bulgular, intrakranial anevrizmaların genetik heterojenitesini desteklemekte ve aday varyantların segregasyon ve fonksiyonel çalışmalarla doğrulanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The familial clustering of intracranial aneurysms suggests that genetic predisposition plays a role in the etiology of the disease. In this study, 17 patients with intracranial aneurysm/aneurysmal subarachnoid hemorrhage who had either a family history of similar disease or multiple aneurysms were analyzed by whole-exome sequencing. Variants were evaluated in light of population frequency, mode of inheritance, variant type, in silico prediction tools, ACMG criteria, and literature data. Filtering yielded 165 candidate variants considered potentially contributory to the phenotype. A pathogenic NF1 variant was identified in one patient, and a homozygous ROR2 variant in another. In addition, recurrent rare variants were detected in the HSPG2, PIEZO1, RNF213, and NFX1 genes. These findings support the genetic heterogeneity of intracranial aneurysms and indicate that the candidate variants require confirmation through segregation and functional studies.