Hidrofobik kaplama yapılmış karbon-kenevir hibrit kompozitlerin üretimi ve tuzlu su ortam şartlandırması sonrası karakterizasyonu
Fabrication of hydrophobic coated carbon/hemp hybrid composites, and their characterization after saline water conditioning
- Tez No: 1020849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKAN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal elyaf takviyeli kompozit, Doğal lifler, Hibrit kompozit, Karbon lifler, Natural fiber reinforced composite, Natural fiber, Hybrid composite, Carbon fibers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Doğal liflerin cam, karbon gibi sentetik liflerle hibritlenmesi, çevresel sürdürülebilirliği artırarak mekanik performansı geliştiren kompozit malzemelerin üretiminde önemli bir ilgi görmektedir. Bu hibrit kompozitler, çekme dayanımı, eğilme dayanımı ve darbe direnci gibi mekanik özellikleri iyileştirmekte olup, otomotiv, havacılık ve denizcilik gibi birçok endüstride kullanım potansiyeline sahiptir. Kullanım alanlarına göre tuzlu su ortamlarına maruz kalan doğal fiber içeren kompozitlerde su absorpsiyonu problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada, Plazma Destekli Kimyasal Buhar Biriktirme (PECVD) yöntemiyle poli(etilheksil akrilat) (PEHA) kaplama uygulanmış kenevir/karbon hibrit kompozitlerin %6 tuzlu su ortamında 1-2-3 ay şartlandırma sonrası sertlik değişimi, çekme dayanımı ve eğilme dayanımı gibi mekanik özellikler incelenmiş ve SEM görüntüleri ile mikroyapı karakterizasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The hybridization of natural fibers with synthetic fibers like glass and carbon has garnered considerable attention for producing composite materials that enhance mechanical performance while increasing environmental sustainability. These hybrid composites improve mechanical properties such as tensile strength, flexural strength, and impact resistance, offering potential applications in various industries, including automotive, aerospace, and marine. Depending on their application, natural fiber-containing composites exposed to saltwater environments may experience water absorption problems. In this study, the changes in mechanical properties such as hardness, tensile strength, and flexural strength of hemp/carbon hybrid composites coated with poly(ethylhexyl acrylate) (PEHA) using the Plasma-Enhanced Chemical Vapor Deposition (PECVD) method were investigated after 1, 2, and 3 months of conditioning in a 6% saltwater environment, and their microstructure was characterized using SEM images.