Retinitis pigmentosa'nın odyovestibüler bulgular üzerine etkileri
The effects of Retinitis pigmentosa on audio-vestibular findings
  1. Tez No: 1020850
  2. Yazar: ÖZLEMNUR MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ÖZKIRIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Audiology
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Retinitis pigmentosa, Equilibrium, Retinitis pigmentosa
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı retinitis pigmentosa tanılı bireylerin odyo-vestibüler sistemlerini objektif olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma Aralık 2025 – Nisan 2026 tarihleri arasında Doktor Öz KBB ve Göz Hastanesi Odyoloji kliniğinde retinitis pigmentosa tanısı almış, 20-45 yaş arası bireyler ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya retinitis pigmentosa tanılı 30 birey ve sağlıklı 30 kontrol olmak üzere toplamda 60 katılımcı dahil edildi. Araştırmaya katılan bireylere; Katılımcı Bilgi Formu, saf ses odyometri testi ve video head ımpulse test (vHIT) uygulanmış ve gruplar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Saf Ses Odyometri testi 125-8000 Hz aralığında yapılmış olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. vHIT testi sonuçları incelendiğinde, iki grubunda sol Lateral semisirküler kanal (SSK)'larından elde edilen vestibülo-oküler refleks (VOR) kazançları, sağ Lateral SSK VOR kazançlarına göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Çalışma grubunun lateral asimetri değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca çalışma grubunun sağ Anterior SSK ölçümleri, sol Anterior SSK ölçümlerine göre ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Yine çalışma grubundaki kişilerin sol Posterior (LP) SSK değerleri kontrol gubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük bulunmuştur (p<0,05). Elde edilen bulgular genel olarak değerlendirildiğinde; retinitis pigmentosa sadece optik sistemi etkileyen bir hastalık değil, aynı zamanda vestibüler sistemdeki semisirküler kanalların VOR kazançlarını etkileyebilen bir hastalık olarak ele alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Sonuç: Çalışmamız sonucunda, retinitis pigmentosanın vestibüler sistemi ve VOR kazançlarını etkileyebileceği gözlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında, retinitis pigmentosa hastalarının vestibüler fonksiyonları, belirli aralıklarla vHIT ile değerlendirilmeli ve RP'li bireylere vestibüler rehabilitasyon uygulaması yapılmalıdır. Bundan dolayı multidisipliner bir yaklaşımın izlenmesi, bireylerin hayata kazandırılması için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is aimed to evaluate the individuals' audiovestibular system who diagnosed retinitis pigmentosa in this research as objectively. Material and Method: This study has been conducted on 20-45 aged people who have diagnosed with retinitis pigmentosa in Doctor Oz ENT and Eye Hospital Audiology Clinic between December 2025 and April 2026. In our study, 60 people with 30 healthy people and 30 retinitis pigmentosa diagnosed people have attended as control group and experimental group, respectively. Participant Information Form, pure-tone audiometry test and video head impulse test (vHIT) has been applied to participants, and both group have been compared. Findings: There is no statistical difference between groups after pure tone audiometer test that has been conducted between 125 and 8000 Hz. After examining vHIT test results, left lateral semicircular canals (SCC) vestibulo-ocular reflex (VOR) gain measurements of both groups are statistically significantly higher than right lateral SCC VOR measurements. Lateral asymmetry measurements of experimental group are statistically significantly higher than control group (p<0,05). Besides, right anterior SCC measurements of experimental group are statistacally significantly lower than left anterior scc measurements and control group. Once again the left posterior (LP) values of experimental group are statistacally significantly lower than control group (p<0,05). When the findings are evaluated as a whole, it has been concluded that retinitis pigmentosa should be considered not only a disease that affects optical system but also one that can influence the VOR gains of the semicircular canals in the vestibular system. Result: Our study finds that retinitis pigmentosa may affect the vestibular system and VOR gains. According to these findings, vestibular functions of retinitis pigmentosa diagnosed people should be reconsidered regularly with vHIT test and vestibular rehabilitation must be applied to RP diagnosed people. Therefore, multidisciplinary approaches are essential to integrate individuals into society.