Çocuklarda uyku bozukluklarının serebral palsi ile ilişkisi ve vitamin D, B12 ve folik asit düzeyinin uyku bozukluklarıyla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between sleep disorders and cerebral palsy in children and the association of vitamin D, B12, and folic acid levels with sleep disorders
- Tez No: 1020890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET AKİF ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Uyku Bozuklukları, Folat, D Vitamini, Çocuk Uyku Alışkanlıkları Anketi, GMFCS, Cerebral Palsy, Sleep Disorders, Folate, Vitamin D, Children's Sleep Habits Questionnaire, GMFCS
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
8. ÖZET Çocuklarda Uyku Bozukluklarının Serebral Palsi İle İlişkisi Ve Vitamin D, B12 Ve Folik Asit Düzeyinin Uyku Bozukluklarıyla İlişkisinin Değerlendirilmesi Dr. İbrahim Halil Turan Tez Danışmanı: Doç. Dr. Fatih Mehmet Akif Özdemir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı TIPTA UZMANLIK TEZİ / Konya, 2026 Amaç: Bu çalışmanın amacı, SP tanılı çocuklarda uyku bozukluklarının sıklığını belirlemek, bu bozuklukların GMFCS seviyesi, klinik alt tipler ve komorbiditeler (epilepsi, kullanılan ilaçlar) ile olan ilişkisini incelemek ve literatürde kısıtlı yer bulan mikronutrient (D vitamini, B12 ve Folat) düzeylerinin uyku alışkanlıkları üzerindeki nedensel etkilerini değerlendirmektir. Gereç Ve Yöntemler: Kesitsel ve vaka-kontrol dizaynındaki bu çalışmaya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 59 SP tanılı hasta ve yaş/cinsiyet açısından normalize edilmiş 59 sağlıklı kontrol grubu (toplam 118 çocuk, yaş aralığı: 2-17 yıl) dahil edilmiştir. Hastaların uyku kalitesi ÇUAA ile subjektif olarak değerlendirilmiştir. Motor fonksiyonlar GMFCS ile sınıflandırılmış; tüm katılımcıların serum D vitamini, B12 ve folat düzeyleri ölçülmüştür. İstatistiksel analizlerde parametrik olmayan testler ve mikronutrient etkilerini saptamak amacıyla log link fonksiyonlu Genelleştirilmiş Lineer Modeller (GLM) kullanılmıştır. Bulgular: Uyku bozukluğu sıklığı SP grubunda (%57.6), kontrol grubuna (%25.4) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p<0.001). GMFCS seviyesi arttıkça, ÇUAA“Gün İçinde Uykulu Görünme”alt boyutu ile pozitif yönde anlamlı bir korelasyon izlenmiştir (rho=0.305, p=0.019). Epilepsi komorbiditesi olan ve antinöbet ilacı (levetirasetam, valproik asit vb.) kullanan hastalarda uyku kaygısı ve gün içi uykululuk puanları, kullanmayanlara göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.001). GLM analizlerine göre; Folat düzeyi yetersiz olan hastalarda uyku süresi bozukluğu riski 1.16 kat (p=0.037), gün içinde uykulu görünme riski 1.29 kat (p=0.002) ve genel uyku bozukluğu yaşama riski 1.11 kat (p=0.016) artmaktadır. Ayrıca D vitamini yetersizliği olanlarda parasomni olasılığının 1.22 kat daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p=0.004). Asfiksi ve ağır intrauterin enfeksiyon öyküsü olan derin ensefalopatik çocuklarda ise uyku bölünmesi semptomlarının paradoksal olarak daha düşük saptandığı (p<0.05) gözlenmiştir. Sonuç: SP tanılı çocuklarda uyku bozuklukları, ağır motor defisitler ve epileptik yük ile şiddetlenen majör bir morbiditedir. Hastaların rutin klinik takibinde uyku hijyeni proaktif olarak sorgulanmalıdır. Ayrıca sirkadiyen ritmi ve melatonin sentezini doğrudan etkileyen Folat ve D vitamini eksikliklerinin taranarak replase edilmesi, çocukların uyku alışkanlıklarını restore etme ve gündüz rehabilitasyon uyumunu artırma potansiyeline sahip rasyonel ve efektif bir tıbbi yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Evaluation Of The Relationshıp Between Sleep Dısorders And Cerebral Palsy In Chıldren And The Assocıation Of Vıtamın D, B12, And Folıc Acıd Levels Wıth Sleep Dısorders Objective: The aim of this study is to determine the prevalence of sleep disorders in children with Cerebral Palsy (CP), to investigate the relationship of these disorders with Gross Motor Function Classification System (GMFCS) levels, clinical subtypes, and comorbidities (epilepsy, medication use), and to evaluate the causal effects of micronutrient levels (Vitamin D, B12, and Folate) on sleep habits, which is a poorly studied area in the literature. Materials And Methods: This cross-sectional, case-control study included 59 patients diagnosed with CP who presented to the Selcuk University Faculty of Medicine Pediatric Outpatient Clinic, and 59 age- and sex-matched healthy controls (total 118 children, age range: 2-17 years). The sleep quality of the patients was subjectively evaluated using the Children's Sleep Habits Questionnaire (CSHQ). Motor functions were classified using the GMFCS; serum Vitamin D, B12, and Folate levels of all participants were measured. Non-parametric tests and Generalized Linear Models (GLM) with a log-link function were used in the statistical analyses to determine the specific effects of micronutrients. Results: The frequency of sleep disorders was found to be statistically significantly higher in the CP group (57.6%) compared to the control group (25.4%) (p<0.001). As the severity of motor impairment (GMFCS) increased, a significant positive correlation was observed with the CSHQ“Daytime Sleepiness”subscale (rho=0.305, p=0.019). Patients with epilepsy comorbidity and those using anti-seizure drugs (levetiracetam, valproic acid, etc.) had significantly higher sleep anxiety and daytime sleepiness scores compared to non-users (p<0.001). According to GLM analyses, patients with insufficient Folate levels had a 1.16-fold increased risk of sleep duration disorders ($p=0.037$), a 1.29- fold increased risk of daytime sleepiness (p=0.002), and a 1.11-fold increased overall risk of experiencing sleep disorders (p=0.016). Furthermore, the probability of parasomnias was found to be 1.22 times higher in patients with Vitamin D insufficiency (p=0.004). Paradoxically, it was observed that symptoms of sleep fragmentation were significantly lower (p<0.05) in deeply encephalopathic children with a history of asphyxia or severe intrauterine infection. Conclusion: Sleep disorders in children with Cerebral Palsy are a major secondary morbidity exacerbated by severe motor deficits and epileptic burden. Sleep hygiene should be proactively queried during the routine clinical follow-up of these patients. In addition, screening for and replacing Folate and Vitamin D deficiencies, which directly affect the circadian rhythm and melatonin synthesis, is a rational and highly effective medical approach that has the potential to restore sleep habits and increase patient compliance with daytime rehabilitation.