Yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinin sosyal uyumlarının ruhsal dayanıklılıklarına etkisi
The effect of soci̇al adjustment on the psychologi̇cal resi̇li̇ence of internati̇onal uni̇versi̇ty students
- Tez No: 1020891
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA İREN AKBIYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Uyum, Dayanıklılık, Uluslararası Öğrenciler, Social Adjustment, Resilience, International Students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinde sosyal uyum ile ruhsal dayanıklılık arasındaki ilişkiyi değerlendirmek, bu ilişki üzerinde sosyodemografik ve göçe ilişkin değişkenlerin etkisini incelemek ve her iki durumu yordayan faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve analitik tipteki bu çalışma, 10 Aralık 2025 – 6 Mayıs 2026 tarihleri arasında Hitit Üniversitesi'nde öğrenim gören yabancı uyruklu üniversite öğrencileri ile yürütülmüştür. Veriler çevrimiçi anket yöntemiyle; Sosyodemografik Veri Formu, Göçmenler İçin Sosyal Uyum Ölçeği (GSUÖ) ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (PDÖ) kullanılarak toplanmıştır. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Spearman korelasyonu ve çoklu doğrusal regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin sosyal uyum puanı ortalaması 98,53±14,14, psikolojik dayanıklılık puanı ortalaması 116,21±19,51 olarak bulunmuştur. Sosyal uyum ile psikolojik dayanıklılık arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır (rs=0,57; p<0,001). Regresyon analizinde sosyal uyum puanındaki değişimin %42,4'ünün, psikolojik dayanıklılık puanındaki değişimin ise %41,4'ünün ilgili değişkenlerle açıklandığı görülmüştür. Kültürel yakınlık ve eğitim kalitesi nedeniyle Türkiye'yi tercih eden öğrencilerde her iki ölçek puanı daha yüksek bulunmuştur. Sosyal etkinliklere katılım arttıkça psikolojik dayanıklılık düzeyi de artmıştır (p<0,001). Son bir yılda kişisel veya göçe ilişkin olumsuz olay yaşayan öğrencilerde sosyal uyum puanları daha düşük saptanmıştır. Sonuç: Yabancı uyruklu üniversite öğrencilerinde sosyal uyum ile ruhsal dayanıklılık arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Bu ilişkinin sosyal etkinliklere katılım, maddi destek, yaşam koşulları, Türkiye'de kalış süresi ve göç nedeninden etkilendiği görülmüştür. Aile hekimleri risk altındaki öğrencilerin erken belirlenmesi ve uygun destek mekanizmalarına yönlendirilmesinde önemli rol oynayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship between social adjustment and psychological resilience among international university students, to examine the effects of sociodemographic and migration-related variables on this relationship, and to identify predictors of both variables. Materials and Methods: This cross-sectional analytical study was conducted between December 6 2025 and May 6 2026 with international students enrolled at Hitit University. Data were collected online using a Sociodemographic Data Form, the Social Adjustment Scale for Immigrants (SASI), and the Resilience Scale for Adults (RSA). Descriptive statistics, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, and multiple linear regression analyses were used. Results: The mean social adjustment score was 98.53±14.14 and the mean psychological resilience score was 116.21±19.51. A significant positive correlation was found between social adjustment and psychological resilience (rs=0.57; p<0.001). Regression analyses showed that 42.4% of the variance in social adjustment and 41.4% of the variance in psychological resilience were explained by the related variables. Students who preferred Türkiye due to cultural affinity or educational quality had higher scores on both scales. Psychological resilience increased with participation in social activities (p<0.001). Students who experienced personal or migration-related negative life events during the past year had lower social adjustment scores. Conclusion: A positive relationship was found between social adjustment and psychological resilience among international university students. This relationship was associated with participation in social activities, financial support, living conditions, length of stay in Türkiye, and migration reasons. Family physicians may contribute to the early identification of students at risk for social isolation, adjustment difficulties, and psychological stress, and facilitate referral to appropriate support services.