Fıfa11+ ve harmoknee ısınma protokollerının akut sıçrama performansı üzerıne etkılerının karşılaştırılması
A comparison of the effects of the fifa11+ and harmoknee warm-up protocols on acute jumping performance
- Tez No: 1020914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM MALKOÇ, DOÇ. DR. ERDAL BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: akut performans, dikey sıçrama, FIFA 11+, HarmoKnee, ısınma protokolü, FIFA 11+, HarmoKnee, vertical jump, warm-up protocol, acute performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sporcu Sağlığı ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, FIFA 11+ ve HarmoKnee ısınma protokollerinin dikey sıçrama performansı üzerindeki akut etkilerini karşılaştırmak ve bu etkilerin zaman içerisindeki dinamik değişimini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya en az üç aydır düzenli direnç antrenmanı yapan 24 erkek gönüllü katılmıştır. Katılımcılar kontrol (ısınmasız), FIFA 11+ ve Harmoknee olmak üzere üç farklı koşulda değerlendirilmiş; dikey sıçrama performansı ve havada kalma süresi her koşulda uygulama sonrasındaki 1., 3., 5. ve 8. dakikalarda ölçülmüştür. İstatistiksel analizler R (version 4.4.2) ve RStudio ortamında gerçekleştirilmiş; veriler ortalama ± standart sapma olarak sunulmuştur. Grup (FIFA 11+, HarmoKnee, kontrol) ve zaman (1., 3., 5. ve 8. dakika) faktörlerinin ana ve etkileşim etkilerini incelemek amacıyla tekrarlı ölçümler varyans analizi uygulanmıştır. Anlamlı sonuçlar Bonferroni düzeltmeli çoklu karşılaştırmalar ile detaylandırılmış ve etki büyüklükleri genelleştirilmiş eta-kare katsayısı ile değerlendirilmiştir (p<0.05). Bulgular: Analiz sonuçları, zaman faktörüne bağlı olarak yalnızca kontrol ve HarmoKnee koşullarında 5. ve 8. dakikalar arasında anlamlı bir performans düşüşü olduğunu göstermiştir (p<0.05). Buna karşılık FIFA 11+ protokolünde zamanlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Ayrıca FIFA 11+ ısınma protokolünün 1., 5. ve 8. dakikalarda kontrol koşuluna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek sıçrama performansı sağladığı belirlenirken, HarmoKnee protokolünde bu etkinin yalnızca 5. dakikada ortaya çıktığı bulundu. Sonuç: Elde edilen bulgular, FIFA 11+ ısınma protokolünün sıçrama performansı üzerinde daha sürdürülebilir ve zaman içinde daha stabil bir etki oluşturduğunu, buna karşılık HarmoKnee protokolünün etkisinin daha kısa süreli ve sınırlı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the acute effects of the FIFA 11+ and HarmoKnee warm-up protocols on vertical jump performance and to reveal the dynamic changes of these effects over time. Materials and Methods: A total of 24 male volunteers who had been regularly performing resistance training for at least three months participated in the study. The participants were evaluated under three different conditions: control (no warm-up), FIFA 11+, and HarmoKnee. Vertical jump performance and flight time were measured at the 1st, 3rd, 5th, and 8th minutes following each condition. Statistical analyses were conducted using R (version 4.4.2) in the RStudio environment, and the data were presented as mean ± standard deviation. A repeated measures analysis of variance (ANOVA) was applied to examine the main and interaction effects of group (FIFA 11+, HarmoKnee, control) and time (1st, 3rd, 5th, and 8th minutes). Significant results were further analyzed using Bonferroni-adjusted multiple comparisons, and effect sizes were evaluated using generalized eta squared (η²g) (p < 0.05). Results: The analysis results showed that, depending on the time factor, a significant decrease in performance occurred only between the 5th and 8th minutes in the control and HarmoKnee conditions (p < 0.05). In contrast, no statistically significant differences were found between time points in the FIFA 11+ protocol (p > 0.05). Furthermore, the FIFA 11+ warm-up protocol resulted in significantly higher jump performance at the 1st, 5th, and 8th minutes compared to the control condition, whereas in the HarmoKnee protocol, this effect was observed only at the 5th minute. Conclusion: The findings indicate that the FIFA 11+ warm-up protocol produces a more sustainable and temporally stable effect on jump performance, whereas the effect of the HarmoKnee protocol is more short-lived and limited.