Şiddetli periodontitisi olan zayıf kontrollü tip 2 diyabet hastalarında tek aşamalı tüm ağız dezenfeksiyon ile kadran bazlı diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi protokolünün klinik ve hastanın hayat kalitesindeki üzerine etkilerinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü klinik çalışma
Şiddetli periodontitisi olan zayif kontrollü tip 2 diyabet hastalarinda tek aşamali tüm ağiz dezenfeksiyon ile kadran bazli diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi protokolünün klinik ve hastanin hayat kalitesindeki üzerine etkilerinin karşilaştirilmasi: Randomize kontrollü klinik çalişma
- Tez No: 1020944
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GİZEM TORUMTAY CİN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontitis, Tip 2 diyabet, Yaşam kalitesi, Periodontitis, Type 2 diabetes, Quality of life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı şiddetli periodontitisi olan zayıf metabolik kontrollü tip 2 diyabet hastalarında tüm ağız dezenfeksiyon (TAD) ile kadran bazlı diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi (KBT) protokollerinin periodontal klinik parametreler, glisemik kontrol ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Tip 2 diyabet tanısı almış, HbA1c değeri %7–9 arasında olan zayıf metabolik kontrollü toplam 82 diyabet hastası randomize olarak 41'er kişiden oluşan iki gruba ayrıldı. Her iki gruba cerrahisiz periodontal tedavi uygulanmış; TAD grubunda tedavi 24 saat içinde ardışık iki günde, KBT grubunda ise haftalık aralıklarla dört seansta tamamlandı. Bu iki cerrahisiz periodontal tedavi yönteminin ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi ile gingival indeks (Gİ), plak indeksi (Pİ), sondlamada kanama yüzdesi (%SK), sondalanan cep derinliği (SCD) ve klinik ataşman seviyesi (KAS) üzerindeki etkileri; tedavi öncesinde ve tedavi sonrası 1. ile 3. aylarda Ağız Sağlığı Etki Profili-14 (OHIP-14), Ağız Sağlığının Günlük Performanslara Etkisi (OIDP) anketleri ve periodontal klinik ölçümler kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Her iki grupta da 1. ve 3. ay değerlendirmelerinde periodontal parametrelerde başlangıca göre anlamlı iyileşmeler saptandı. Birinci ayda Pİ ve %SK açısından, üçüncü ayda ise yalnızca Pİ açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlendi. Her iki grupta da HbA1c düzeylerinde anlamlı azalma görülürken, 3. ayda KBT grubunda HbA1c değerleri TAD grubuna göre daha düşük bulundu. OHIP-14 ve OIDP skorları her iki grupta da başlangıca göre azalma gösterdi. Grup içi analizlerde OHIP-14 skorları her iki grupta da anlamlı olarak azalırken, OIDP skorlarındaki anlamlı azalma yalnızca KBT grubunda devam etti. Sonuç: Hem TAD hem de KBT yaklaşımlarının klinik periodontal parametreler, ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi ve glisemik kontrol üzerinde benzer düzeyde iyileşme sağladığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, her iki tedavi yönteminin de benzer etkiler oluşturduğunu, klinik ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi açısından birbirlerine bir üstünlük sağlamadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the effects of full mouth disinfection (FMD) and quadrant-based tooth surface cleaning and root planing (Q-SRP) protocols on periodontal clinical parameters, glycaemic control and oral health-related quality of life in patients with poorly controlled type 2 diabetes and severe periodontitis. Methods: A total of 82 patients with type 2 diabetes, HbA1c levels of 7–9%, and poor metabolic control were randomised into two groups. Both groups received non-surgical periodontal treatment: FMD (n=41) was completed within 24 hours over two consecutive days, whereas Q-SRP (n=41) was completed in four weekly sessions. Oral health-related quality of life and clinical periodontal parameters, including the gingival index (GI), plaque index (PI), bleeding on probing (%BOP), probing pocket depth (PPD), and clinical attachment level (CAL), were assessed before treatment and at 1 and 3 months using the Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14), Oral Health Impact on Daily Performance (OIDP), and periodontal clinical measurements. Results: In both groups, significant improvements in periodontal parameters were observed at the 1-month and 3-month assessments compared with baseline. A significant difference between the groups was observed for PI and %BOP at the 1-month assessment, and for PI alone at the 3-month assessment. A significant reduction in HbA1c levels was observed in both groups, whilst at the 3-month mark, HbA1c values in the Q-SRP group were found to be lower than those in the FMD group. OHIP-14 and OIDP scores decreased in both groups compared to baseline. In the within-group analyses, OHIP-14 scores decreased significantly in both groups, whilst the significant decrease in OIDP scores persisted only in the Q-SRP group. Conclusion: It has been established that both FMD and Q-SRP approaches yield similar levels of improvement in clinical periodontal parameters, oral health-related quality of life and glycaemic control. The findings indicate that both treatment methods produce similar effects and that neither offers any advantage over the other in terms of clinical outcomes and oral health-related quality of life.