Yoğun bakım hemşirelerinde iş güvenliği algısının mesleki doyum ve işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of occupational safety perception on professional satisfaction and intention to leave in intensive care nurses
  1. Tez No: 1021003
  2. Yazar: NEHAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI KURTGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Nurses
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin çalışma ortamlarındaki iş güvenliği uygulamalarına ilişkin algılarının mesleki doyum düzeyleri ve işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı bir tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri, 01.08.2024– 10.03.2025 tarihleri arasında Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde toplanmıştır. Çalışma, yoğun bakım ünitesinde çalışan 121 hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, tanıtıcı bilgi formu, Hastanede Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği, İşten Ayrılma Niyeti Alt Ölçeği ve Mesleki Doyum Ölçeği kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Hastanede Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği ortalama puanı 139,40 ± 30,65; Mesleki Doyum Ölçeği ortalama puanı 59,79 ± 10,78 ve İşten Ayrılma Niyeti Alt Ölçeği ortalama puanı 7,03 ± 4,20 olarak bulunmuştur. Hastanede Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği ile Mesleki Doyum Ölçeği arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki saptanırken (r = 0,41; p <0,01), Hastanede Çalışan Sağlık Personeli İçin İş Güvenliği Ölçeği ile İşten Ayrılma Niyeti Alt Ölçeği arasında orta düzeyde negatif bir ilişki (r = −0,39; p <0,01), Mesleki Doyum Ölçeği ile İşten Ayrılma Niyeti Alt Ölçeği toplam puanları arasında ise yüksek düzeyde negatif bir ilişki belirlenmiştir (r = −0,52; p <0,01). Bu çalışmada, iş güvenliği algısının yoğun bakım hemşirelerinde mesleki doyumun pozitif ve anlamlı bir yordayıcısı olduğu (β = 0,14; t (119) = 4,90; p <0,001); işten ayrılma niyetinin ise negatif ve anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir (β = -0,39; t (119) = -4,61; p = 0,001).
Özet (Çeviri)
This study was designed as a descriptive study to examine the effect of intensive care nurses' perceptions of occupational safety practices in their work environment on job satisfaction and intention to leave. Data were collected between August 1, 2024, and March 10, 2025, in the intensive care units of Amasya University Sabuncuoğlu Şerefeddin Training and Research Hospital. The study was conducted with the participation of 121 nurses working in the intensive care unit. The data were collected face-to-face using a descriptive information form, the Occupational Safety Scale for Healthcare Personnel Working in Hospital, Intent to Leave Subscale and the Job Satisfaction Scale. The mean score of the Occupational Safety Scale for Healthcare Personnel Working in Hospital was found to be 139.40 ± 30.65, the mean score of the Job Satisfaction Scale was 59.79 ± 10.78, and the mean score of the Intent to Leave Subscale was 7.03 ± 4.20. A moderate positive correlation was found between the Occupational Safety Scale for Healthcare Personnel Working in Hospital and the Job Satisfaction Scale (r = 0.41, p < 0.01), while a moderate negative correlation was observed between the Occupational Safety Scale for Healthcare Personnel Working in Hospital and the Intent to Leave Subscale (r = −0.39, p < 0.01). In addition, a strong negative correlation was identified between the Job Satisfaction Scale and the total scores of the Intent to Leave Subscale (r = −0.52, p < 0.01). In this study, it was determined that the perception of occupational safety was a positive and significant predictor of job satisfaction among intensive care nurses (β = 0.14; t(119) = 4.90; p < 0.001), and a negative and significant predictor of intent to leave (β = −0.39; t(119) = −4.61; p = 0.001).